Gus Grissom

 

Gus Grissom

Virgil Ivan " Gus " Grissom (3 Nisan 1926 - 27 Ocak 1967) Amerikalı bir mühendis, Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri'nde pilot ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Proje olarak seçilen Mercury Seven üyesiydi. Merkür astronotları, uzaya çıkan ilk Amerikalılar olacaktı İkizler Projesi ve Apollo programı astronotuydu. NASA Astronot Kolordusu'nun bir üyesi olarak Grissom, 1961'de uzayda uçan ikinci Amerikalıydı. Aynı zamanda uzayda iki kez uçan ikinci Amerikalıydı, ondan önce yalnızca yörünge altı X-15 uçuşlarıyla Joe Walker vardı.

Grissom, İkinci Dünya Savaşı ve Kore Savaşı gazisi, makine mühendisi ve USAF test pilotuydu . Hava Madalyası, iki NASA Üstün Hizmet Madalyası ve ölümünden sonra Kongre Uzay Onur Madalyası ile ödüllendirildi

2.Dünya Savaşı sırasında Grissom, ABD Ordusu Hava Kuvvetleri'ne bir havacılık öğrencisi olarak katıldı. Askerlik hizmetinden ayrıldıktan sonra Grissom, Purdue Üniversitesi'ne kaydoldu ve 1950'de makine mühendisliği alanında lisans derecesi ile mezun oldu. ABD Hava Kuvvetleri'ne yeniden katıldı, 1951'de pilot kanatlarını kazandı ve Kore Savaşı sırasında 100 muharebe görevi yaptı. Amerika Birleşik Devletleri'ne döndükten sonra Grissom, Teksas'taki Bryan Hava Kuvvetleri Üssü'nde uçuş eğitmeni olarak görevlendirildi. Bir yıl boyunca ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'ne katılarak aeromekanik alanında lisans derecesi aldı ve Ohio'daki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde test pilotu olarak görevlendirilmeden önce Kaliforniya'daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'nde test pilotluğu eğitimini aldı.

Mercury Seven astronotlarından biri olarak seçilen Grissom, 21 Temmuz 1961'de ikinci Amerikan suborbital uçuşu olan Mercury-Redstone 4'ün ( Liberty Bell 7 ) pilotuydu. Uçuşun sonunda, kapsülün kapağı Atlantik Okyanusu'na indikten sonra erken patladı. Grissom kurtarma helikopterleri tarafından alındı, ancak patlayan kapak, geminin suyla dolmasına ve batmasına neden oldu. Bir sonraki uçuşu, 23 Mart 1965'te başarılı bir üç yörüngeli görev olan Gemini 3 ( Molly Brown ) için komuta pilotu olarak İkizler Projesi programındaydı. AS-204'ün ( Apollo 1 ) komutanı Grissom, 27 Ocak 1967'de Cape Kennedy, Florida'daki Apollo 1 görevi için yapılan bir lansman öncesi testi sırasında astronot arkadaşları Ed White ve . Roger B. Chaffee ile birlikte öldü.

Gus Grissom ikizler 3 görevi sırasında
Gus Grissom ikizler 3 görevi sırasında 23 mart 1965

Hakkında bilgi nedir?

  • Doğum: 3 Nisan 1926 Michigan Amerika
  • Ölüm: 27 Ocak 1967 Kennedy uzay merkezi
  • Ülkesi: Amerika
  • Eğitimi: Perdue Üniversitesi Hava Kuvvetleri Teknoloji enstitüsü
  • Rütbesi: Yarbay
  • Meslek: Test pilotu, Savaş pilotu
  • Görev adı: Merkür redstone 4, ikizler 3, apollo 1
  • Ödülleri: Seçkin uçan haç Kongre Uzay Onur Madalyası NASA Üstün Hizmet madalyası


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski