Sedat Şahin

 

Sedat Şahin

Sedat Şahin (d. 1964; Bafra, Samsun), organize suç örgütü mensubudur. Şahinler olarak bilinen ülkücü mafya grubunun lideridir. Emniyetin 2021 verilerine göre 257 silahlı adamı ile, Alaattin Çakıcı ve Sarallardan sonra Türkiye'nin en büyük üçüncü büyük mafya örgütüdür. Bu sıralamayı 253 silahlı adamı ile dördüncü sırada Sedat Peker takip etmektedir.

Şahinler Bafra merkezli olup İstanbul'da etkindir. 2004'ten beri bir diğer Karadenizli mafya örgütü Sarallarla yaptıkları kanlı çatışmalarla ünlüdür. Bu çatışmaya daha sonra İstanbul Bahçelievler Çeteleri olarak bilinen Şirinler ve Gülenler mafyası da Şahinlerden yana taraf olup çatışmalara müdahil oldu.

4 mafya grubunun 2004'ten 2017'ye kadarki çatışmalarında basında yer alan verilere göre 20 kişi hayatını kaybetti. 1 kişi felç kaldı. Ölenler arasında, Saralların ilk lideri Hüseyin Saral, Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin, 'Şirinler' çetesi lideri Kenan Şirin bulunmaktadır. Ayrıca Sedat Şahin, Alaattin Çakıcı, Erol Evcil ve Haluk Kırcı gibi büyük mafya liderlerinin avukatı olan Atalay Cebesoy da saldırı sonucu hayatını kaybetmiştir.

2021 Temmuzdan itibaren İzmir'de Buca Cezaevinde mahkûmdür.

{tocify} $title={İçindekiler}

Şahinler grubu hakkında bilgi nedir?

  • Tarihler: 1990'lar-günümüz
  • Kurucular: Sedat Şahin
  • Liderler:
    • Sedat Şahin (lider)
    • Vedat Şahin (yönetici-öldürüldü)
    • Cüneyt Koçak (yönetici-öldürüldü)
  • Merkezi: Samsun, Bafra
  • Etkin bölgeler: İstanbul
  • İdeoloji: Ülkücü
  • Durum: Aktif
  • Büyüklük: 257 silahlı mensup
  • Müttefikler:
    • 'Şirinler' çetesi (2013-günümüz)
    • Alaattin Çakıcı (1993-2000)
  • Rakipleri: Sarallar (2004-günümüz)

Oluşumun tarihçesi

Sedat Şahin'in adı kriminal olarak 1984'e kadar geri gitmektedir. Ana akım basında adı ilk defa 1993 yılındaki geçmişe dönük bir hesaplaşma yüzünden yaşanan ölümlü bir çatışmada geçti.

Alaattin Çakıcı'nın desteği ve yol ayrımı

Sedat Şahin, 90'ların başlangıcından 2000'lere kadar Alaattin Çakıcı tarafından desteklenmiştir. 2000'lerin başında Sedat Şahin'in Alaattin Çakıcı'nın yakın dostu bir diğer mafya Erol Evcil ile sorun yaşaması üzerine, Alaattin Çakıcı şu açıklamayı yapmıştır. "Erol Evcil'i 150 Sedat Şahin'e değişmem. Bizde blöf ölüm getirir." Bu açıklama sonrası Sedat Şahin ile Alaattin Çakıcı yol ayrımına gitti. Karşılıklı hediye ettikleri lüks araçları birbirilerine iade ettiler. Çakıcı'nın MHP Erzurum milletvekili adayı Haluk Pirimoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Sedat Şahin'i sildiğini söylediği ortaya çıktı.

Osman Özer'in öldürülmesi

30 Ekim 1991 günü Aksaray'daki Duygu Otel'de tartıştığı Asayiş Büro'da görevli polis memuru Osman Özer'i vurarak öldürmüş, bu olaydan ötürü 3 yıldır firari durumdayken Temurtaşlar cinayeti sonrasında düzenlenen operasyonda ele geçirilmiş ve polis memurunu kendisinin değil tartıştığı kişilerin öldürdüğünü söylemiştir.

İlk çatışmalar

1984'te Sedat Şahin'in iki adamı Cihan Kaplan, Esabil Karataş; Gaziantep'li uyuşturucu kaçakçısı Hacı Çapan ve Hüseyin Temurtaş'ın 10 kg uyuşturucusunu Avrupa'da sattı. Ancak Kaplan ve Karataş, Hacı Çapan ve Hüseyin Temurtaş'ın 730 milyon lirasını vermedi. Uzun süre bekleyen Hacı Çapan ve Hüseyin Temurtaş, 1993'te Sedat Şahin'in iki adamı Cihan Kaplan ve Esabil Karataş'ı Hüseyin Temurtaş'ın oğlu Ramazan Temurtaş'a araçları içerisinde öldürttüler.

Hüseyin Temurtaş öldürülmesi

1993'te iki adamı öldürülen Sedat Şahin, intikam için harekete geçti. 7 Ocak 1994'te Sedat Şahin'in adamları Mustafa Sönmez, Zekeriya Kocaman ve Dursun Ali, Hüseyin Temurtaş ve oğlu Çetin Temurtaş'ı Çağlayan'da araçları ile seyrettikleri sırada başka bir araçtan uzun namlulu otomatik silahlarla ateş açarak öldürdüler. Olay sonrası Sedat Şahin ve 9 adamı yakalandı.

Hacı Çapan'ın yaralanması

Sedat Şahin, Hüseyin Temurtaş ve oğlu Çetin Temurtaş'ı öldürmekten dolayı tutuklanmıştı. Tutuklanmasına rağmen cezaevinden adamlarına emirler vermeye devam ediyordu. Hüseyin Temurtaş'ın ortağı Hacı Çapan'ı da öldürtmek istiyordu. 1994 Aralık'ta Hacı Çapan ve 9 yaşındaki kızı araba içindeyken, Sedat Şahin'in adamları tarafından araçları tarandı. Hacı Çapan ve kızı yaralı olarak kurtuldu.

Hacı Çapan'ın öldürülmesi

İntikam için direten Sedat Şahin, Hacı Çapan'ın peşini bırakmıyordu. Hacı Çapan, Ekim 1996'da hastane çıkışında Sedat Şahin'in adamları tarafından öldürüldü.

Serbest bırakılması ve tekrar yakalanması

1994'te Hüseyin ve oğlu Çetin Temurtaş'ın öldürülmesinden sorumlu olmasına rağmen Sedat Şahin, 1997'de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 1997 serbest bırakılmasına rağmen İstanbul emniyeti Sedat Şahin'i tutuklamak için harekete geçti ancak Sedat Şahin Almanya'ya kaçtı.

1998'de Berlin'de doğum yapan eşini ziyaret ederken, üzerinde sahte İtalya pasaportu ile yakalandı. 2 yıl Avrupa'da tutuklu kalan Şahin, Türkiye'nin Interpol kararı çıkartılmasıyla 2000 yılında Türkiye'ye getirtildi. Kardeşi Vedat Şahin ile beraber cezaevine gönderildi.

Mustafa Bülent Arslan, Bilal Akın, Oktay Cincioğlu ve Okan Öztürk'ün de Şahinler tarafından öldürüldüğü tespit edilip dava dosyasına eklendi.

7 kişinin ölümünden sorumlu olmasına rağmen Mart 2000'de Türkiye'ye iade edilen Sedat Şahin; 7 ay sonra Ekim 2000'de tahliye oldu. O dönemki avukatı Atalay Cebesoy idi. Sedat Şahin'in Alaattin Çakıcı sayesinde tahliye olduğu öne sürülmektedir.

Sarallarla çatışma

    Ana madde: Sarallar-Şahinler Çatışması

Sedat Şahin 2000 yılında tahliye olduktan sonra 4 yıl boyunca pek Türkiye gündemine girmedi. Ancak 2004 yılında bir alacak verecek meselesi yüzünden dönemin büyük mafyalarından biri olan Sarallar ile karşı karşıya geldi. 2004'te yaşanan bu silahlı çatışmanın etkileri günümüze kadar sürmektedir.

Kaynakça

  • wikipedia


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski