gefirofobi

 

gefirofobi

Gefirofobi (İngilizce: gephyrophobia) köprü ve tünel korkusu ile karakterize edilen anksiyete bozukluğu veya özgül fobidir. Sonuç olarak, gefirofobi hastaları, kendilerini köprülerden geçirecek rotalardan kaçınabilir veya yolcularsa, bir köprüden geçerken çok endişeli davranabilirler. Gefirofobi terimi, "köprü" anlamına gelen Yunanca γέφυρα (gephura) ve "korku" anlamına gelen φόβος (phobos) sözcüklerinden gelir.

Gefirofobinin bazı olası belirtileri, köprüden araç kullanma korkusu, bir rüzgarın birini köprüden uçuracağı korkusu veya köprüyü geçerken yıkılacağı korkusu (örneğin, köprünün yapısal bütünlüğünden yoksun olduğu korkusu) olabilir. Korku, akrofobi (yükseklik korkusu) ile örtüşür, çünkü gefirofobi, suya veya zemine daha yakın olanlara kıyasla daha uzun köprülerde şiddetlenme eğilimi gösterir.

New York Eyalet Psikiyatri Enstitüsü'ndeki Anksiyete Bozuklukları Kliniği'nin kurucusu Dr. Michael Liebowitz, "Bu izole bir fobi değil, genellikle daha büyük bir takımyıldızın parçası ... Panik atak geçiren insanlardır. Başınız döner; kalbiniz hızla çarpar. Kendinizi kapana kısılmış hissedeceğinizden korkarsınız." Bu durumsal fobidir.

2008 itibarıyla, New York Eyaleti Otoyol Otoritesi, Tappan Zee Köprüsü üzerinde gefirofobiklere yardım etmektedir. Bir sürücü, yetkiliyi önceden aramak şartıyla birisinin arabasını köprüden geçirmesini sağlayabilir. Bu hizmet yılda yaklaşık altı kez gerçekleştirmiştir.

Maryland Ulaşım Otoritesi daha önce Chesapeake Körfezi Köprüsü'nü geçmek için benzer bir hizmet sunmuştu, ancak bu hizmet artık özel şirketler tarafından verilmektedir.

Michigan'ın Yukarı ve Aşağı yarımadalarını birbirine bağlayan Mackinac Köprüsü'nü denetleyen Mackinac Köprü İdaresi, muhtaç gefirofobiklerin arabalarını köprüden ücretsiz olarak geçirmektedir. Her yıl yaklaşık bin sürücü bu programdan yararlanmaktadır. Leslie Ann Pluhar, Yugo'sunu 1989'da köprüden uçurdu. Daha sonra soruşturma, arabasını köprünün açıklığındaki açık çelik ızgara üzerinde durdurduğu ve ızgaradan esen bir rüzgarın aracını köprüden aşağı ittiği sonucuna vardı, ancak bu iddia, kaza anında köprü üzerinde ve çevresinde yapılan kayıtlı rüzgâr hızı ölçümleriyle desteklenmemektedir.

  • Uzmanlık: Psikoloji, Psikiyatri ve Nöroloji

Eski Tappan Zee Köprüsü
Eski Tappan Zee Köprüsü (2019 yılında yıkılarak yerine daha yeni bir köprü yapıldı), gefirofobisi olanların tereddüt etmeden köprüyü geçmelerine yardımcı olmak için bir süre hizmet verdi.

Medya

Gephyrophobia, The Middle dizisinin "Köprü" bölümünün ana konusudur. Brick karakteri bu fobiden muzdariptir.

1965'te A Charlie Brown Christmas'da Lucy, Charlie Brown'ın psikiyatrik yardım masasında sorunlarını teşhis etmeye çalışırken (hafif bir yanlış telaffuzla da olsa) gefirofobiye atıfta bulunur.

Ayrıca bakınız

gephyrophobia

tünel korkusu

köprü korkusu


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski