Kevser

 

Kevser

Kevser (Arapça: حوض الكوثر, Latinizasyon: Ḥawḍ al-Kawthar) ya da Havz-ı Kevser, İslam dinine göre, cennette var olduğuna inanılan kutsal nehir. Kur'an'da havz kelimesi geçmemekte kevser ise aynı adla anılan sûrede (el-Kevser 108/1) bir defa zikredilmektedir. Kare şeklinde olduğu belirtilen havz-ı kevserin kenar uzunluğu hakkında farklı farklı rivayetler vardır.

Rivâyetler

Kevser için 'bir havuzdur' diyenler olduğu gibi 'bol hayır ve bereket, kesilmez soy sop, sayısız ümmet' anlamlarına geldiğini söyleyenler de vardır. Buhârî, Müslümanların peygamberi Muhammed'in, Kevser'in iki yanında inciden kaplar bulunan bir ırmak olduğunu, bu kapların yıldızlar kadar sayısız bulunduğunu söylediğini belirtir. Havzın cennette sadece Muhamed'e tahsis edilmiş bir yer olduğu kabul edilmekle birlikte kıyamet gününde diğer peygamberlerin de havuzlarının bulunacağını, onların havzın başına gelecek ümmetlerinin çokluğu ile övüneceklerini, Muhammed'in de kendi havzına gelecek ümmetinin diğerlerininkinden fazla olacağını ümit ettiğini haber veren rivayetler de bulunmaktadır.

Kevser imgesinin diğer bazı imgeler gibi Zerdüştilik kaynaklı olduğu, Zerdüşt anlatılarında geçen Kansava gölünün islami anlatımlara kevser havuzu olarak aktarıldığı görüşü bazı araştırmacılar tarafından dile getirilmiştir.

TDK sözlük analmı ve açıklaması nedir?

isim, özel, din bilgisi, Arapça kevs̱er

Cennette bulunduğuna inanılan kutsal ırmak, havuz veya çeşme.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski