iğne korkusu

 

iğne korkusu

İğne korkusu ya da tripanofobi enjeksiyona karşı duyulan korkudur. İğne korkusu; kişinin aşı olmak ve kan vermekten kaçınmasına, kimi zaman ise aşı karşıtlığına sebep olur.

Bazen amofobi olarak anılır, ancak bu terim aynı zamanda keskin uçlu nesnelerden daha genel bir korkuya da atıfta bulunabilir.

Amerikalı yetişkinlerin en az %10'unun iğne korkusu olduğu tahmin edilmektedir ve hastaların tüm tıbbi tedavilerden kaçınma eğilimi nedeniyle en ciddi vakalar hiçbir zaman belgelenmediğinden gerçek sayının daha büyük olması muhtemeldir.

Çocuklarda iğne korkusu 1995 yılında %25 iken, 2012'de %65'e (1999'dan sonra doğanlar için) çıkmasını gösteren iki çalışmaya göre, iğne korkusunun yaygınlığı artmaktadır. Augusta Üniversitesi profesörü Amy Baxter, bu artışı, hatırlatma dozlarının uygulanmasındaki artışa bağlıyor.

tripanofobi

{tocify} $title={İçindekiler}

Evrimsel temel

İğne fobisi üzerine öncü makalenin yazarı Dr. James G. Hamilton'a göre, binlerce yıl önce bıçak yaralarından ve diğer yaralanmalardan titizlikle kaçınan insanlar göz önüne alındığında, genetik olan iğne fobisi formunun insan evriminde bir temele sahip olması muhtemeldir.

Türleri

İğne fobisi, tıbbi olarak ilgili iğnelerden/enjeksiyonlardan aşırı derecede korkma olarak tanımlansa da, çeşitli şekillerde ortaya çıkar.

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski