jinefobi

 

jinefobi

Jinefobi veya feminofobi (İngilizce: gynophobia) kadınlara karşı olan anormal korkudur, özel bir sosyal fobi türüdür. Geçmişte bu fobi latin bir terim olan horror feminae ile betimlenmekteydi.

Gynofobi, Kadın düşmanlığı, kadınlara karşı nefret, saygısızlık ve aşırı ön yargı ile karıştırılmamalıdır. Bazen terimler birbirinin yerine kullanabilir, ancak kadınlara yönelik olumsuz tutumların patolojik yönü değil, sosyal yönü ile alakalıdır.

Kadınlara karşı saygı, aşk ve hayranlık anlamına gelen philogyny ile karşıt anlamlıdır.

Etimolojisi

Jinefobi terimi, Grekçedeki γυνή (gunē), "kadın" ve φόβος - (phobos), "korku" kelimelerinin birleşiminden gelir.[8] Jinefobi kelimesi, Türkçeye Fransızca "gynéfobie" kelimesi aracılığıyla geçmiştir.

"Jinefobi" teriminin kısa adları arasında "feminofobi" vardır.

Tarihi

Jinefobi, daha önce homoseksüellik yönünde bir itici güç olarak düşünülmüştür. Havelock Ellis, 1896'da Seks Psikolojisi üzerine çalışmalarında yapmıştır.

Sadizm ve Mazoküzman: Nefret ve Zulüm Psikolojisi adlı kitabında, Wilhelm Stekel, kadınlara karşı duyulan korkunun, erkek mazoşistliği üzerindeki etkisini tartışmıştır.

"Kadın Korkusu" (1932), Karen Horney, erkeklerin gözünden kadının korkunçluğunun, çocuğun anneyle ilişkisinin yetersiz kalması korkusuyla oluştuğunu yazdı.

Profesör Eva Keuls, şiddetli Amazon'un, Klasik Atina'daki takıntılı kadın korkularının kanıtı olduğunu savunuyor.

Ayrıca bakınız

kadın korkusu


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski