klostrofobi

 

klostrofobi

Klostrofobi (İngilizce: claustrophobia) genel anlamıyla küçük bir alana ya da odaya girmenin veya kaçmanın korkusu. Birçok durum veya uyaranlar tarafından tetiklenebilir; kalabalık asansörler, penceresiz odalar ve hatta dar boğaz kazaklar da dahildir. Genellikle anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılır ve bu genellikle panik atak ile sonuçlanır.

  • Uzmanlık: Psikiyatri

Kapalı yer korkusu

{tocify} $title={İçindekiler}

Etimoloji

Fransızca claustrophobie "kapalı yer korkusu" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince claustrum "kapalı yer" Yunanca phóbos φόβος ''korku'' kelimelerinden türemiştir.

Kelime Kökeni

Fransızca claustrophobie "kapalı yer korkusu" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Yeni Latince claustrophobia sözcüğünden alıntıdır. (İlk kullanımı: 1879 B. Ball, İng. hekim.) Bu sözcük Latince claustrum "kapalı yer" (NOT: Latince sözcük Latince claudere, claus- "kapatmak" fiilinden türetilmiştir. ) ve Eski Yunanca phóbos φόβος  "korku" sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için kloz, fobi maddelerine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ c (1942) : Ayol o bir nevi hastalıktır. Klostrofobi derler. ]

Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve klostrofobi kelimesinin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Semptomplar

Klostrofobinin genellikle iki önemli semptomu olduğu düşünülmektedir; kısıtlama korkusu ve boğulma korkusu. Tipik bir klostrofobik en az bir ya da birkaç kısıtlamadan korkmaktadır. Küçük odalar, kilitli odalar, arabalar, uçaklar, trenler, tünel, sualtı mağaraları, bodrum katlar, asansörler ve mağaralar. Ayrıca, kısıtlama korkusu bir kuaförün sandalyesinde oturmak gibi önemsiz şeylerden korkacak düzeyde klostrofobiye neden olabilir. Klostrofobik ataklar için olası bir başka yer de özellikle de diş ameliyatı sırasında diş hekiminin koltuğu, yalnız bu senaryoda, korku ağrıdan dolayı değil, kısıtlanma olduğundandır.

Genellikle bir bölgeye kısıtlandığı zaman, klostrofobikler boğulma korkusu yaşar ve sınırları içinde hava eksikliği olabileceğine inanırlar.

Yaygınlığı

Wisconsin üniversitesi Nöroloji bölümünün yaptığı bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun %2-5'inde herhangi bir yerin şiddetli klostrofobiden etkilendiği ortaya çıktı.

TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, tıp, (l ince okunur), Fransızca claustrophobie

Kapalı yer korkusu.

Tıp Terimleri Kılavuzu - 2010

kapalı alan korkusu

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015

İngilizce: claustrophobia

##(kapalı alan korkusu)##

Ayrıca bakınız

claustrophobia


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski