peladofobi

 

peladofobi

Peladofobi (İngilizce: peladophobia) kel kimselerden ya da kelleşmekten korkmaya verilen isimdir. Çeşitli sebepleri olmakla genellikle birlikte çocukluk döneminde kel bir kimseyle yaşanan bir tramvaya atfedilebilmektedir. Bu kişiler genel olarak kel bir insanla karşılaştığında ondan bir tehlike görmek veya tehdit edilmekten korkmaktadır, bazı pleadofobik kişiler ise kel insanların zombi olabileceğine inanarak, korkularını kinemortofobi (zombi fobisi) ile birleşik olarak yaşayabilirler.

Saç ve kıllara karşı korku olan chaetofobinin tersidir. Genelde erkeklerde görülen bu fobinin çeşitleri olmakla birlikte bizzat kel kalmakta korktukları gibi, bir başka kel kimseyi görmekten de korkabilmektedir. Bu fobi literatürde kelleşmenin ilk belirtilerini gösteren kişilerde gelişen korku olarak da tanımlanır. Peladofobiden muzdarip kişilerde içedönüklük ve güvensizlik oluşabildiği görülmüştür.

Bu fobiye sahip olan kimseler korkularıyla, gelişen teknoloji ve tıbbın vasıtasıyla medikal metotlarla (saç ekimi, implant saç veya peruk kullanımı vb.) mücadele edebilmektedir.

Peladofobiden muzdarip insanlar kelleşmekten veya kel insanlardan korkmaktadır
Peladofobiden muzdarip insanlar kelleşmekten veya kel insanlardan korkmaktadır

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski