tetrafobi

 

tetrafobi
tetrafobi nedeniyle 4 rakamı olmayan asansör düğmeleri

Tetrafobi, (Eski Yunanca: τετρᾰ́ς tetrás, Türkçe "dört" ile φόβος phóbos, Türkçe "Korku"), 4 rakamından korkulan bir bâtıl inançtır. Özellikle Uzak Doğu milletlerinde daha sık gözlenen bu korkuya özellikle Doğu Asya'da Çin, Tayvan, Japonya, Kuzey ve Güney Kore ve Vietnam ile Güneydoğu Asya kültürel bölgelerinde (Malezya, Singapur) yaygındır.

Dört kelimesi (四, pinyin: sì, jyutping: sei3), ölüm kelimesine (死, pinyin: sǐ, jyutping: sei2) güncel Çince'de oldukça benzemektedir. Benzer şekilde, Japonca ve Korece lisanlarında dört kelimesi için shi (Japonca) ve sa (사, Korece), "ölüm" kelimesine benzer bir kelime kullanılmaktadır.

Özellikle Çin kültüründe bayram günlerinde veya ailenin birinin hasta olduğu günlerde 4 rakamını hatırlatacak olayların gerçekleştirmekten kaçınılmalıdır. Aynı şekilde 14, 24, gibi içinde 4 rakamı içeren başka sayılardan da uzak durulur. Bu ülkelerde, otellerden apartmanlara kadar, hatta hastaneler de dahil olmak üzere, pek çok binada bu kat numaraları atlanmıştır. Düğün gibi törenlerde 4, 14, 24 gibi masa numaraları da bulunmaz. Pek çok yerleşim kompleksinde 4, 14, 24 gibi bina blokları yerine 3A, 13A, 23A gibi isimler verilir.

Hong Kong'da, Vision City ve The Arch gibi gökdelenlerde 40 ile 49 arasıdaki tüm katlar atlanmıştır. 39. kattan sonraki kata 50 numarası verilen bu binalarda bu durum, tetrafobiden habersiz yabancı kişiler tarafından şaşkınlıkla karşılanmaktadır.

Çin'de üretilen savaş uçakları, "Shenyang J-5" örneğinde de olduğu gibi, 5 sayısı ile başlar. Benzer şekilde Tayvan ve Güney Kore orduları gemilerinin fors numaralarında 4 rakamını kullanmaz.

Doğu Asya'da bulunan ve Batı Kültürü'nün de hakim olduğu Hong Kong ve Singapur gibi şehirlerde, bazı binalarda 4 rakamını içeren diğer katlar gibi hem 13 hem de 14. katlar art arda atlanmaktadır.

Kore'de, tetrafobi diğer ülkelerdeki gibi yoğun olarak yaşanmasa da, 4'lü katlar hastane ve kamuya yönelik benzer binalarda yoktur. Diğer binalarda ise dördüncü katta asansörlerde 4 yerine "F" (Four, Dört) yazar.

Ayrıca bakınız


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski