mayasıl otu

 

mayasıl otu

Mayasıl otu veya Ajuga, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Ajuga cinsi, çoğunlukla eski dünyanın kuzey ılıman bölgelerine dağılmış 64 türden oluşur. Cins Güney Afrika ve Avustralya'da da görülür. Türkiye florasında 14 tür ve 27 alt taksonla temsil edilir. (Davis 1982,1988, Baytop 1999).

‎Bitkiler yıllık, iki yıllık veya çok yıllık, otsu, nadiren çalı formundadır. Çiçekleri gösterişli, çanak yaprağın üst dudağı düz genellikle 2 lopludur. Çiçeklenme yoğun, uçta, çiçek kümesi ana eksen üzerinde dallar salkım (rasemoz) ikinci derecedeki yanal dalların talkımsı (kimoz) olarak dizilir fakat bazen de çiçek kümesi bir ana eksen ve üzerine dizilmiş saplı çiçeklerden oluşur ya da çiçek durumu sapsız çiçeklerin etlenmiş bir ana eksen üzerinde sık ve çok sayıda yerleşerek oluşturdukları salkımsı yapıdadır. Taç yapraklar kalıcıdır, geniş tabanı meyveyi kaplar.

Ajuga chia, A.reptans ve A.genevensis türleri tıbbi özellikleri ile yaygın olarak bilinir. A.reptans yapraklarında provitamin A bulunur. Hemostatik ve yara iyileştirici etkileri nedeniyle A.chia ve A.reptans özel ilgi çekmektedir.

Bilimsel sınıflandırması

mayasıl otu ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, bitki bilimi

Bir deri hastalığına karşı kullanılan, pek çok çeşidi bulunan bitki türleri, altın otu.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

bk. altın otu

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

Latin: Hypericum perforatum

Adi kuzukıran.

Ajuga on fine gravel
Ajuga on fine gravel


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski