dolar

 

dolar

Dolar (İngilizce: Dollar), 100 sente denk para birimi. ABD, Kanada, Avustralya ile Güney Amerika, Pasifik, Karayipler, güneydoğu Asya ve Afrika'daki bazı ülkelerin resmî para birimidir.

$ sembolü ile gösterilir.

100 Amerikan Doları
100 Amerikan Doları

dolar ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, Fransızca dollar

Amerika Birleşik Devletleri, Kanada vb. devletlerin para birimi.

İktisat Terimleri Sözlüğü - 2004

İngilizce: dolar

1. Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Etyopya, Guayana, Jamaika, Liberya, Malezya, Yeni Zelanda, Barbados, Bahreyn, Zimbabve, Trinidad ve Tobago, Batı Samoa, Hong Kong ve Singapur gibi ülkelerin kullandığı para biriminin genel adı. 2. Bretton Woods sisteminde uygulanan ayarlanabilir sabit kur rejiminde 1944-1971 yılları arasında anahtar para olarak kullanılan ABD para birimi.

Kelime Kökeni

İngilizce aynı anlama gelen dollar sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük Almanca thaler veya taler "1519"dan itibaren kullanılan bir gümüş para birimi" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Almanca aynı anlama gelen joachimsthaler sözcüğünden türetilmiştir. Almanca sözcük Joachimsthal "Joachim Vadisi, Bohemya"da gümüş madenleri olan bir yer" özel adından türetilmiştir. Bu sözcük Almanca thal veya tal "vadi" sözcüğünden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

"Amerikan para birimi" [ Mehmet Bahaettin, Yeni Türkçe Lugat (1924) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski