dağ papayası

 

Dağ papayası

Dağ papayası (Vasconcellea pubescens), Caricaceae familyasından bitki türüdür.

Şili'de, Kolombiya'da And Dağlarının 1500 ile 3000 metre arasındaki yüksekliklerinde yetişir. Yaklaşık 10 metre kadar boylanabilen her mevsim yeşil ve diğer papaya türleri gibi yaklaşık 8 yıl yaşayabilen bir ağaçtır. Meyvesi 6 ile 5 cm uzunluğunda 3–8 cm genişliğindedir. Meyveler önce yeşil iken olgunlaştıkça sarıya ve portakala döner. Meyveleri carica papaya'ya tat olarak benzer, sebze olarak pişirilebileceği gibi meyve olarak yenebilir aynen carica papaya gibi papain denen sindirici enzim yönünden zengindir.

Dağ papayası meyvesi
Dağ papayası meyvesi

Bu türün papayadan (Carica papaya) ayrılan özelliği soğuğa dayanıklılığıdır zira carica papaya türlerinin aksine -6,6 dereceye kadar olan soğuklara ve zor şartlara dayanabildiği gözlenmiştir. Bu sebeple papaya ailesi içinde soğuğa en dayanıklı türlerden biri olarak kabul edilir. Diğer özellikleri ve meyvelerinin yararları carica papaya ile neredeyse aynıdır.

Bunun yanında bu tür ile bir başka papaya türünün doğal yoldan çaprazlanması ile Babako papaya (ingilizcesi: Babaco papaya) denen yine meyveleri için üretilen Güney Amerika ve Amerika'nın subtropik bahçelerinde yetişen bir başka hibrit papaya türü elde edilmiştir.

Bilimsel sınıflandırma


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski