kızılağaç

 

kızılağaç
Alnus serrulata

Kızılağaç, huşgiller (Betulaceae) familyasının Alnus cinsinden ağaç türlerine verilen ad.

Türkiye'de doğal olarak adi kızılağaç (Alnus glutinosa) ve doğu kızılağacı (Alnus orientalis) olmak üzere 2 tür ve adi kızılağacın da 4 alt türü bulunmaktadır.

Trakya, Marmara çevresi, Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz’de saf ve karışık olarak yayılış gösteren kızılağaç, boyu 20 m’yi aşabilen, esmer kabuklu, seyrek dallı bir ağaçtır. Daha çok serin bölgelerde ve nemli dere yataklarının bulunduğu yerlerde görülür. Türkiye'de 66.357 hektar koru, 297 hektar baltalık kızılağaç ormanı bulunmaktadır. Uzunluğu 4-9, cm genişliği 3–7 cm arasında değişen ters yumurta biçimli ve testere dişli yaprakları vardır. Köklerinde bulunan, havanın serbest azotunu bağlayan yumrular nedeniyle toprakları azotça zenginleştirir.

Bilimsel sınıflandırması

Türleri

A. acuminata – A. alnobetula – A. betulifolia – A. cordata – A. cremastogyne – A. djavanshirii – A. dolichocarpa – A. fauriei – A. ferdinandi-coburgii – A. firma – A. formosana – A. glutinosa – A. glutipes – A. hakkodensis – A. henryi – A. hirsuta – A. incana – A. japonica – A. jorullensis – A. lanata – A. maximowiczii – A. nepalensis – A. nitida – A. oblongifolia – A. orientalis – A. paniculata – A. pendula – A. rhombifolia – A. rohlenae – A. rubra – A. serrulata – A. serrulatoides – A. sieboldiana – A. subcordata – A. trabeculosa 

kızılağaç ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

kızılağaç, -cı

isim, bitki bilimi, (kızı'lağaç)

Gürgengillerden, dişi çiçekleri küçük ve sarımtırak, erkek çiçekleri püskül biçiminde olan, boyu 30 metre kadar olabilen, kerestesi kolay işlenebilir bir ağaç, kızılsöğüt (Alnus).

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: alder, Fransızca: aune, aulne, Almanca: Erle, Esche, Latin: Alnus

Huş ağacığiller (Betulaceae) familyasından, meyveleri kozalak şeklinde, pulları beş loplu, yaprak döken ağaç ya da çalılar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski