mercimek

 

Mercimek

Mercimek (Lens culinaris), baklagiller (Fabaceae) familyasında yer alan Lens cinsine dahil 4 türden biridir. Lens cinsi içinde bulunan tüm türler, mercek şekilleri ve yenilebilir tohumları sebebiyle topluca "mercimekler" olarak anılsa da Lens culinaris "mercimek" denildiğinde en çok akla gelen ve en sık tüketilen mercimek türüdür.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırma

Mercimek tipleri

Kahverengi mercimek

Çok küçük taneleri olan bu kahverengi mercimeğin tatlımsı bir aroması vardır. Pişerken çok fazla yumuşamaz ve aromaları içine çekme özelliğine sahiptir. Sulu yemekler için 25 dakika, salatalar için 35 dakika, çorbalar için ise 50 dakika pişirmek gerekir arap mutfağında yaygın olarak Müceddere yemeğinde kullanılmaktadır.

Kırmızı mercimek

Kabuksuz olan bu mercimeğin nişasta oranı fazladır. Salatalar için 8 dakika, püreler ve çorbalar için ise düdüklü tencerede 10 dakika, normal tencerede 30-40 dakika pişirilmelidir.

Sarı mercimek

Kabuksuz olan bu mercimeğin fındığı andıran bir tadı vardır. 8 dakikadan fazla pişirildiğinde dağılır. Püre yapmak için çok uygundur.

Yeşil mercimek

Çok pişirilse bile formu bozulmaz. Tadı fındığa benzer ve aromaları çok iyi emer. Salatalar için 30 dakika, yemekler için ise 40 dakika pişirilir. Pişirirken kabukları çabuk patlar. Yemek ve püre yapmak için uygundur.

mercimek ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

mercimek, -ği

Farsça merdumek

1. isim, bitki bilimi Baklagillerden, beyaz çiçekli bir tarım bitkisi (Lens culinaris).

2. isim Bu bitkinin, besin değeri yüksek, ufak, kırmızı, sarı veya yeşil, yuvarlak ve yassıca tohumu, yasmık.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: lentil, Fransızca: lentille, Almanca: echte Linse, Latin: Lens culinaris

Baklagiller (Leguminosae) familyasından, mavimsi, beyaz, eflatun çiçekleri olan, meyveleri legümen tipte, her meyvede iki tohum bulunan, bir yıllık, otsu bitkiler.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

Latin: Lens esculenta

Baklagiller familyasından, mavimsi beyaz eflatun çiçekleri olan, insan gıdası olarak kültürü yapılan, kırık, zayıf, elek altı tohumları hayvanlar için protein kaynağı olarak kullanılan, tanelerinde kanın pıhtılaşmasına yol açan phasin içeren bir yıllık otsu bitki.

Kelime Kökeni

Farsça marcumak مرجمك  "baklagillerden küçük taneli bir bitki" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça mardumak مردمك  "göz bebeği, lens" sözcüğü ile eş kökenlidir.

Tarihte En Eski Kaynak

mercümek [ Kıpçak Türkçesi Sözlüğü (1500 yılından önce) ]

mirdümük/mercümek [ Filippo Argenti, Regola del Parlare Turco (1533) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski