Roka (Eruca vesicaria), turpgiller (Brassicaceae) familyasından, yaprakları salata olarak yenen bir bitkidir.
Roka Akdeniz ülkelerinde Roma İmparatorluğu döneminden beri bilinmekteydi. Yabani olarak doğada mevcut olduğu gibi tarım amacıyla da yetiştirilir. Roka İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Ancak bazı ülkelerde yemek olarak da pişirilir. Örneğin Slovenya'nın Koper bölgesinde peynirli börek yapımında kullanılır. İtalya'da özellikle Venedik kenti civarında pizza ve makarna yemeklerine konur. Roka son 20 yıl içinde zengin ve acımsı lezzeti nedeniyle Akdeniz ülkeleri dışında da yayılmaya başladı. Özellikle Batı Avrupa ve ABD'de de kullanılır hale geldi.
Roka (Eruca vesicaria) lezzetine göre sulu ya da acı roka adını da almaktadır. %90 sudan oluşan roka, çok sulak yerde yetişirse tadı hafifler, aromatik lezzet seyrelir ve su rokası adını alır; susuz yerde yetişirse tadı ve aroması acılaşır ve acı roka adını alır. C vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca, K ve P vitamini ile çeşitli mineraller içerir.
{tocify} $title={İçindekiler}
Bilimsel sınıflandırması
- Âlem: Plantae (Bitkiler)
- Bölüm: Tracheophyta (Damarlı bitkiler)
- Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
- Takım: Brassicales
- Familya: Brassicaceae (Turpgiller)
- Cins: Eruca
- Tür: E. vesicaria
- İkili adlandırma: Eruca vesicaria
roka ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?
isim, bitki bilimi, (ro'ka), Rumca
Turpgillerden, yaprakları salata gibi yenen, 20-40 santimetre yüksekliğinde, sebze olarak bahçelerde yetiştirilen, kokulu, bir iki yıllık bir bitki (Eruca sativa).
Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998
İngilizce: rocket, Fransızca: fusée, roquette, Almanca: Nachtviole, Rauke, echte Gartenrauke, Latin: Eruca sativa
Hardalgiller (Brassicaceae) familyasından, 50 cm kadar boylanabilen, parçalı yapraklı, sarımtırak çiçekli, yaprakları çiğ olarak salata gibi yenen tek yıllık, otsu bir bitki.
Kelime Kökeni
Yeni Yunanca róka ρόκα "yaprakları yenen bir bitki, eruca sativa" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Latince eruca "1. tırtıl, 2. roka" sözcüğünden alıntıdır.
Tarihte En Eski Kaynak
[ Evliya Çelebi, Seyahatname (1680 yılından önce) ]