alaca sinekkapan

 

Alaca sinekkapan

Alaca sinekkapan (Ficedula semitorquata), sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından bir sinekkapan türü.

Güneydoğu Avrupa'nın köşesi, Orta Doğu ve güneybatı Asya'da yayılış gösterirler. Göçmendirler. Kışı Afrika'da geçirirler. Batı Avrupa'da nadir görülürler.

Büyüklükleri 12-13.5 cm kadardır. Gaga siyah ve geniştir. Şekli ise havayla ilgili böcekçil hayvanlardaki gibi sivri uçludur. Kara sinekkapan gibi uçarken yakaladıkları böceklere ek olarak, meşe yapraklarının arasındaki tırtılları da avlarlar.

Dökülen ormanlık bölgeler, özellikle meşe ve gürgenin etrafı ve dağlık alanların kuşlarıdırlar. Bir ağaç deliğinde açık bir yuva inşa eder ve yuvaya 4-7 yumurta koyulur.

Üreme döneminde olmayan erkek, dişiler ve yavru alaca sinekkapan, soluk bir kahverengi ile değiştirilen ve diğer Fidecula sinekkapanlarından, özellikle halkalı sinekkapandan ayırılması çok zor olabilen siyah rengi vardır.

Bilimsel sınıflandırması

Ficedula semitorquata

alaca sinekkapan hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: semi collared flycatcher, Almanca: Halbringschnapper, Latin: Ficedula semitorquata

Ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından, 13 cm kadar uzunlukta, Balkanlar, Kafkasya ve Güney İran'da yerel olarak yaşayan, Türkiye'de Marmara, Karadeniz bölgeleri ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde göçmen olarak bulunan, kuyruk sokumu gri, kuyruk dış tüylerinin dış kenarları beyaz, boynunda bulunan halka enseye kadar ulaşmayan bir kuş türü. Yarımband sinekkapan.

alaca sinekkapan çizimi


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski