ardıç bülbülü

 

Ardıç bülbülü

Ardıç bülbülü (Luscinia luscinia), sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından bülbülle yakın akraba olan güzel sesli bir kuş türü.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması


Fiziksel özellikleri

Ardıç bülbülü kızılgerdanla aynı büyüklükte olup ona çok benzer. Üstü açık gri kahverengi, alt kısmı gri beyaz renklidir. Gri tonlar hakimdir, alt taraftan bakıldığında bulutlu bir görünüşe sahiptir. Açık kırmızı kuyruk yamalarının olmayışı ve tüylerinin açık renkte olması bülbülle arasındaki en önemli farklardır.

Ötüşü

Erkeğin sesi yüksektir, ıslık gibi, titreme ve çıtırtılı sesler çıkarır. Bülbülde gittikçe yükselen ıslık çalıyormuş gibi devam eden nağmeler yoktur.

Dağılımı ve yaşam alanı

Avrupa ve Asya ormanlarında yaşayan böcekçil göçmen bir kuş türüdür. Çok yakın akrabası olan bülbülden daha kuzeyde yayılış yapar. Alçak sık çalılıklarda yuva yapar. Kışı Afrika'da geçirir.

ardıç bülbülü ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

İngilizce: thrush nightingale, Fransızca: rossignol progné, Almanca: Spros-ser

(Luscinia luscinia), Ötücü-kuşlar (Passeriformes) takımının karatavukgiller (Turdidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 18 cm. Sırtı pas kahverengisi, karnı külrengi-aktır. Avrupa ve Ön Asyada orman ve bahçelerde yaşar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski