badem ezmesi

 

badem ezmesi

Badem ezmesi, masapan, lauzinaj yabis ya da marzipan, Şeker ve oğutulmuş bademden yapılır. Badem ezmesine yumurta, süt ve tereyağ ekleyerek frangipane adlı turta iç harcı elde edilir. Özellikle İtalya ve Fransa'da yaygındır. Marzipanın kökeninin Arap ya da Fars kültürüne ait olduğu ve Batı'ya Türkler tarafından götürüldüğü sanılmaktadır. Osmanlı mutfağında levzine çeşidi yapılmaktaydı.

  • Yaratıcısı: Endülüs mutfağı
  • Türü: Şekerleme

Bademezmesi

Edirne Badem Ezmesi

Tarihi, Osmanlı Saray Mutfağına dayanan Edirne Badem Ezmesi; Edirne’de yabani olarak yetişen sert kabuklu ve tombul olan Hacı Alibey (48-5) çeşidi bademlerin kurutularak öğütülmesi ve şerbetle karıştırılmasıyla elde edilir. Edirne’de yetişen ve periyodisiteye eğilimi yok denecek kadar az olan Hacı Alibey (48-5) çeşidi bademlerin randımanı %33-38, çift oranı %22-27 aralığındadır. Orta kuvvetli ağaçlar oluşturan Hacı Alibey (48-5) çeşidi erkenci olup iç badem uzunluğu 22-27 mm eni ise 10-15 mm’dir. Kabuklu badem ağırlığı 3-4 g, iç badem ağırlığı ise 1-1,5 g’dır. Edirne Badem Ezmesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Marzipan, lokum ve diğer Türk şekerlemeleri
Marzipan, lokum ve diğer Türk şekerlemeleri (Caferzade, Kadıköy)

Diyarbakır Badem Ezmesi / Diyarbakır Lebzüniyesi

Diyarbakır badem ezmesi üretiminde şeker, badem içi ve su kullanılır. İsteğe bağlı olarak gül suyu, tarçın veya karanfil de kullanılabilir. Diyarbakır Badem Ezmesi / Diyarbakır Lebzüniyesi 11.10.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

badem ezmesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim

Ezilmiş bademle yapılan şekerleme.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski