bakkam ağacı

 

Bakkam ağacı

Bakkam ağacı veya 'Haematoxylum campechianum' baklagil familyasından Fabaceae çiçekli ağaç'ın bir türüdür. Ana vatanı güney Meksika'dır. Karayipler, kuzey Orta Amerika ve dünyadaki birçok başka yerde de bulunur. Ağaç, 17. yüzyıldan itibaren, boyama kumaşlarda kullanılmak üzere yaygın olarak kaydedildiği ve Avrupa'ya ihraç edildiği 19. yüzyıla kadar büyük ekonomik öneme sahipti. Modern Belize ulusu 17. ve 18. yüzyıldan itibaren İngilizler tarafından kurulmuş Bakkam ormanlarını geliştirdi. Ağacın bilimsel adı "kan ağacı" anlamına gelir ("haima" Yunanca'da kan "ksilon" da ağaç/tahta demektir).

Bilimsel sınıflandırması

Haematoxylum campechianum

Kullanımı

Haematoxylum campechianum, boya'nın doğal kaynağı olarak uzun süre kullanılmıştır. Talaşı hala histoloji'de görüntüde kontrastı arttırma amaçlı kullanılan önemli bir hematoksilin kaynağıdır. Kabuk ve yapraklar da çeşitli tıbbi uygulamalarda kullanılır. Zamanında çok yönlü bir boya olarak kabul edilirdi ve tekstillerde ve ayrıca kağıt için yaygın olarak kullanıldı.

Bakkam ağacı özütü bir zamanlar pH göstergesi olarak kullanılırdı. Nötr olduğunda kahverengimsi, asidik koşullar altında sarı-kırmızımsı ve alkali olduğunda mor olur. Küçük bir demonstratif deneyde, biri konsantre amonyak ve diğeri bakkam ağacı özütü, iki damla, yeterince yakın yerleştirilirse, NH3 buharları özütün rengini morun bir tonuna dönüştürür.

Resimleri

histolojik boyama için kullanılacak ağaç talaşları




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski