kloroplast

 

kloroplast

Kloroplast, fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir. Bitkilerin sadece yeşil kısımlarında bulunur. Bitkide besin ve oksijen üretilmesini sağlar. Genellikle yeşil renkli olduğu için bitkilerin çoğunun yeşil renkli olmasının temel sebebidir. Güneş enerjisini moleküler bağlar halinde saklayabilen tek yapı kloroplastlardır ve senede bu yolla dünyada 200 milyar ton organik madde üretilmektedir. Fotosentez yapma yeteneği kazanmış bir çekirdeksiz ve organelsiz ilkin hücre (mavi alg) ve heterotrof (adrıbeslek) canlıların içerisine girerek simbiyoz yaşama uymuş bu şekilde kloroplastları meydana getirmiştir. Yani mavi algler kloroplastların evrimsel olarak atasıdır.

Çift katmanlı zarla çevrilidir. İç katman fotosentez pigmentleri enzimleriyle klorofil içeren yassı keseciklere dönüşmüştür. DNA içeren kloroplastlar, bağımsız işlev gören ve kendi kendine çoğalan yapılardır.

Kloroplastta fotosentezi gerçekleştirmek üzere hazırlanmış tillakoidler, iç zar ve dış zar, stromalar, enzimler, ribozom, DNA gibi oluşumlar bulunur. Bu oluşumlar hem yapısal hem de işlevsel olarak birbirlerine bağlıdırlar ve her birinin kendi bünyesinde gerçekleştirdiği son derece önemli işlemler vardır. Örneğin kloroplastın dış zarı, kloroplasta madde giriş-çıkışını kontrol eder. İç zar sistemi ise "tillakoid" olarak adlandırılan yapıları içermektedir. Disklere benzeyen tillakoid bölümünde pigment (klorofil) molekülleri ve fotosentez için gerekli olan bazı enzimler yer alır. Tillakoidler "grana" adı verilen kümeler meydana getirerek, güneş ışığının en fazla miktarda emilmesini sağlarlar. Bu da bitkinin daha fazla ışık alması ve daha fazla fotosentez yapabilmesi demektir.

Bunlardan başka kloroplastlarda stroma adı verilen; içinde DNA, RNA, ribozomlar ve fotosentez için gerekli olan enzimleri barındıran bir de sıvı bulunur. Kloroplastlar sahip oldukları bu DNA ve ribozomlarla hem kendilerini çoğaltırlar hem de bazı proteinlerin üretimini gerçekleştirirler.

Bitki hücreleri ve kloroplastlar

{tocify} $title={İçindekiler}

Yapısı

Klorofil ve diğer pigmentler bu iç membran sistemine yerleşmiş olarak bulunurlar. Fotosentezin ışık reaksiyonları ile buna bağlı elektron taşınım reaksiyonları granada gerçekleşir. Stromada ise fotosentetik karbon çemberi (Calvin çemberi) enzimleri, ribozomlar ve kloroplasta ait DNA yerleşmiştir. Bundan başka yine stromada çeşitli granüller, lipid damlacıkları, primer nişasta taneleri ve veziküller de bulunabilir.

Görevi

Işık enerjisinin emilimini CO2 alınımı CO2'den karbonhidrat oluşumu ve O2 oluşumu olayları hep kloroplastta gerçekleşir.

Işıktan faydalanarak Adenozin trifosfat'nin fosfat bağlarındaki enerjiyi, hücrede kullanılabilecek enerjiye çevirir. Adenozin trifosfat'ı kullanarak karbonun hücre için gerekli organik maddelere dönüştürülmesini sağlar. Bitkiye yeşil rengi verir.

Ve aynı zamanda Dünya havasını temizler.

kloroplast kelimesi hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

isim, bitki bilimi, (l'ler ince okunur), Fransızca chloroplaste

Yeşil bitkilerde hücrelerin içinde bulunan, klorofil moleküllerinden oluşan, karmaşık yapılı kromoplast.

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

İngilizce: chloroplast, Fransızca: chloroplaste, Almanca: Chloroplasten, Diğer: Yun. khloros, plastos

(Yun. khloros = yeşil, Yun.plastos = meydana gelmiş) Işığa maruz kalan bitki gözelerinde bulunan ve klorofil kapsayan küçük tanecikler ya da plastidler.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: chloroplast, Fransızca: chloroplaste, Almanca: Chloroplasten

(Yun. khloros: yeşil; plastos: meydana gelmiş) Bütün yeşil bitki hücrelerinde bulunan ve klorofil kapsayan tanecikler ya da plâstitler.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü - 2007

İngilizce: chloroplast

Yeşil renkli klorofil pigmentini taşıyan plastid.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: chloroplast

Bazı ökaryotik hücrelerde klorofil içeren fotosentetik organeller.

İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü - 2014

İngilizce: chloroplast

Işığa maruz kalan tüm yeşil bitki hücrelerinde bulunan ve klorofil taşıyan tanecik ya da plastitler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski