larus dominicanus

 

Larus dominicanus

Larus dominicanus (─░ngilizce: Kelp gull), mart─▒giller familyas─▒ndan g├╝ney yar─▒mk├╝renin bir├žok yerindeki sahillerde ve adalarda yumurtlayan bir mart─▒ t├╝r├╝d├╝r. Altt├╝rleri L. d. vetula g├╝ney Afrika'da, L. d. dominicanus ise G├╝ney Amerika, Avustralya'n─▒n belli b├Âlgeleri ve Yeni Zelanda'da (Maori dilinde Karoro) g├Âr├╝l├╝r. Bilimsel ad─▒nda bulunan t├╝r epiteti dominicanus, beyaz i├ž giysilerinin ├╝zerine siyah pelerin takan Dominiken tarikat─▒ rahiplerinden al─▒nm─▒┼čt─▒r. Sahil b├Âlgelerinde ya┼čayan bir mart─▒ t├╝r├╝d├╝r.

Bilimsel s─▒n─▒fland─▒rmas─▒

Larus dominicanus da─č─▒l─▒m haritas─▒
Larus dominicanus da─č─▒l─▒m haritas─▒

Fiziksel ├Âzellikleri

Larus dominicanus, g├Âr├╝n├╝┼č olarak Atlas Okyanusunun kuzeyinde ya┼čayan kara s─▒rtl─▒ mart─▒ ve b├╝y├╝k kara s─▒rtl─▒ mart─▒ya benzer. L. dominicanus'un boyu bu iki t├╝r├╝n ortas─▒ndad─▒r. Boylar─▒ 54 cm ile 65 cm aras─▒, kanat u├žlar─▒ aras─▒ndaki mesafe 128 cm ile 142 cm aras─▒, a─č─▒rl─▒klar─▒ ise 540 g ile 1340 g aras─▒ndad─▒r. Erkekler ortalama 1000 g, di┼čiler 900 g a─č─▒rl─▒─č─▒ndad─▒r. Kanatlar─▒ 37.3 cm ile 44,9 cm aras─▒, gaga 4,4 cm ile 5,9 cm aras─▒, tarsus ise 5.3 ile 7.5 cm aras─▒ndad─▒r. Yeti┼čkinlerin ├╝st k─▒s─▒mlar─▒ ve kanatlar─▒ siyaht─▒r. Kafa, g├Âvdenin alt─▒, kuyruk ve kanat u├žlar─▒ndaki k├╝├ž├╝k "aynalar─▒" beyazd─▒r. Gaga, k─▒rm─▒z─▒ benekli sar─▒ renkte, ayaklar ye┼čilimsi sar─▒ renktedir (├žiftle┼čme d├Ânemlerinde daha parlak ve sar─▒, di─čer d├Ânemlerde ise daha mat ve ye┼čilimsi olur). ├ça─čr─▒s─▒ c─▒rlak bir ki-och bi├žimindedir. Ergen olmam─▒┼č olanlar─▒n bacaklar─▒ mat, gagalar─▒ siyaht─▒r. Kuyruklar─▒nda koyu bir bant vard─▒r ve v├╝cutlar─▒n─▒ kaplayan gri-kahverengi teleklerin u├žlar─▒ beyazd─▒r. Fakat telekler h─▒zla yeti┼čkinlerdeki renklerini al─▒r. Eri┼čkin hale gelmeleri ├╝├ž veya d├Ârt y─▒l s├╝rer.

Larus dominicanus yavrusu
Larus dominicanus yavrusu


Yorum G├Ânder

Daha yeni Daha eski