Yevgeni Prigojin

 

Yevgeni Prigojin

Yevgeni Viktoroviç Prigojin (Rusça: Евгений Викторович Пригожин; d. 1 Haziran 1961 Leningrad, Sovyetler Birliği), Rus iş insanı ve oligark. Prigojin, özellikle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinmekte olup restoranları ve catering işletmeleri, Putin'in yabancı ileri gelenlerle birlikte katıldığı akşam yemeklerine ev sahipliği yapması nedeniyle "Putin'in Şefi" olarak bilinmektedir.

Prigojin, Afrika, Suriye ve Ukrayna'da çatışmalara katılan Rus devlet destekli bir paralı asker grubu olan Wagner Grubu ile 2016 ve 2018 ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlanan üç şirketin de aralarında bulunduğu bir şirketler ağını kontrol etmektedir. Prigojin, Sovyetler Birliği döneminde hapishanelerde dokuz yıl hükümlü olarak kaldı. Prigojin, Mayıs 2014'te Donbass Savaşı'nda Rus güçlerini desteklemek için özel olarak Wagner Grubu'nu kurduğunu açıklamıştır.

Bellingcat, The Insider ve Der Spiegel tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Prigojin'in operasyonları "Rusya Savunma Bakanlığı ve istihbarat kolu GRU ile sıkı bir şekilde entegre edilmiştir". Prigojin'in şirketleri ve ortakları ABD'de ekonomik yaptırımlar ve suçlamalarla karşı karşıyadır.

  • Doğum adı: Yevgeni Viktoroviç Prigojin
  • Doğum tarihi: 1 Haziran 1961 (62 yaşında)
  • Doğum yeri: Leningrad, Sovyetler Birliği
  • Milliyeti: Rus
  • Diğer adları: Putin'in Şefi
  • Meslek: İş insanı, lokantacı

Yevgeni Prigojin, Concord yemek catering fabrikasında
Yevgeni Prigojin, Concord yemek catering fabrikasında


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski