galeorhinus galeus

 

Galeorhinus galeus

Galeorhinus galeus, Triakidae ailesinden bir k├Âpek bal─▒─č─▒ t├╝r├╝.

Bilimsel s─▒n─▒fland─▒rmas─▒

Sinonimler

  • Carcharhinus cyrano Whitley, 1930
  • Eugaleus galeus (Linnaeus, 1758)
  • Galeorhinus australis (Macleay, 1881)
  • Galeorhinus chilensis (P├ęrez Canto, 1886)
  • Galeorhinus vitaminicus de Buen, 1950
  • Galeorhinus zyopterus Jordan & Gilbert, 1883
  • Galeus australis Macleay, 1881
  • Galeus canis Bonaparte, 1834
  • Galeus chilensis P├ęrez Canto, 1886
  • Galeus communis Owen, 1853
  • Galeus linnei Malm, 1877
  • Galeus molinae Philippi, 1887
  • Galeus nilssoni Bonaparte, 1846
  • Galeus vulgaris Fleming, 1828
  • Galeus zyopterus (Jordan & Gilbert, 1883)
  • Notogaleus australis (Macleay, 1881)
  • Notogaleus rhinophanes (P├ęron, 1807)
  • Squalus galeusLinnaeus, 1758
  • Squalus rhinophanes P├ęron, 1807


S─▒n─▒fland─▒rma

Carolus Linnaeus, 1758 y─▒l─▒nda bu t├╝r├╝ Squalus galeus olarak tan─▒mlad─▒ysa da bu isim ayn─▒ sene i├žerisinde yine kendisi taraf─▒ndan Galeorhinus galeus olarak de─či┼čtirildi. Galeorhinus cinsinin ad─▒ Eski Yunanca'daki k├Âpekbal─▒─č─▒ anlam─▒na gelen "galeos" ve burun anlam─▒ndaki "rhinoz" s├Âzc├╝klerinin birle┼čiminden olu┼čmu┼čtur. Av k├Âpekbal─▒klar─▒ olarak da adland─▒r─▒lan 33 t├╝r i├žeren Triakidae ailesinin bir ├╝yesidir.

Morfoloji

─░nce yap─▒l─▒ bu k├Âpekbal─▒klar─▒n─▒n uzun bir burnu ve geni┼č bir a─čz─▒ vard─▒r. Solunga├ž yar─▒klar─▒ g├Âzlerinin hemen arkas─▒ndad─▒r. ├ľn s─▒rt y├╝zgeci arka s─▒rt y├╝zgecinden daha b├╝y├╝kt├╝r. Arka s─▒rt y├╝zgeci anal y├╝zge├žle ayn─▒ boyutlardad─▒r ve ├╝st hizas─▒ndad─▒r.

Erkeklerin uzunluk ortalamalar─▒ 1,93, di┼čilerinki ise 1,95 cm'dir. ┼×u ana kadar kaydedilmi┼č en a─č─▒r birey 44,7 kg'dir. Erkekler 12-17 ya┼člar─▒ aras─▒nda 1,52 cm kadarken cinsel ergenli─če ula┼č─▒rken di┼čilerde ya┼č 13-15 ve uzunluk 1,77 m'dir.

Renkleri, s─▒rt b├Âlgelerinde siyah, boz, mavi gibi renkler alabilir. Kar─▒nlar─▒ ise soluk beyazd─▒r. Gen├ž bireyler boyu 60 cm kadar olan kara u├žlu s─▒rt ve kuyruk y├╝zgecine sahiptir. G├Â─č├╝s y├╝zge├žlerinde ise beyaz kenerlar vard─▒r.

Habitat

Camg├Âz k├Âpekbal─▒klar─▒n─▒n bu t├╝r├╝ genelde deniz taban─▒ndaki ├žak─▒llar ve kumluk alanlar─▒n ├╝zerinde ya da dibe yak─▒n alanlarda ya┼čarlar. Genelde yaln─▒z dola┼čan hayvanlard─▒r. 50 m ve ├╝st├╝ derinliklerde ya┼čarlar.

Yay─▒l─▒m

Bu k├Âpekbal─▒─č─▒ t├╝r├╝ 68° kuzey ve 55° g├╝ney enlemleri aras─▒ndaki subtropikal ve ─▒l─▒man sularda ya┼čamaktad─▒r. Do─ču Atlas Okyanusu'nda ─░zlanda ├ževresindeki sular, Bat─▒ ve G├╝ney Afrika; B├╝y├╝k Okyanus'un do─čusunda Peru, ┼×ili, Kanada, Kaliforniya'n─▒n g├╝neyi ve Meksika K├Ârfezi; G├╝neybat─▒ Pasifik'te Avustralya'n─▒n kuzeyi hari├ž t├╝m k─▒y─▒ ┼čeritleri ve Yeni Zelanda bu t├╝r├╝n do─čal ya┼čam alanlar─▒ aras─▒ndad─▒r.

Galeorhinus galeus da─č─▒l─▒m haritas─▒
Galeorhinus galeus da─č─▒l─▒m haritas─▒

Davran─▒┼č

Bu k├Âpekbal─▒klar─▒ genelde g├Â├žmen t├╝rlerdir. Yaz boyunca kutup b├Âlgelerine, k─▒┼č aylar─▒nda ise ekvatoral b├Âlgelere g├Â├žerler. G├╝├žl├╝ kaslar─▒ ve v├╝cutlar─▒n─▒ y├╝zerken hareket ettirme ┼čekilleri onlar─▒ ├žok iyi birer y├╝z├╝c├╝ yapar. Bir g├╝nde 55 km'den fazla yol katedebilirler. 1974-1980 y─▒llar─▒ aras─▒nda yap─▒lan ara┼čt─▒rmalar erkeklerin di┼čilere oranla daha derin ve a├ž─▒k sularda ya┼čad─▒─č─▒n─▒, di┼čilerin ise erkeklere k─▒yasla daha s─▒─č ve k─▒y─▒ya yak─▒n b├Âl├╝mleri tercih etti─či ortaya ├ž─▒km─▒┼čt─▒r.

Beslenme

Bu k├Âpekbal─▒klar─▒ ├žo─čunlukla sardalya, ringa, somon, hamsi, ate┼č bal─▒─č─▒, barlam bal─▒─č─▒, akrep bal─▒─č─▒, morina, uskumru, orkinos, lapina, kaya bal─▒─č─▒, pisi bal─▒─č─▒, dil bal─▒─č─▒ ile beslenir. Omurgas─▒z canl─▒lar i├žinde ise denizkestanesi, kalamar, yenge├ž ve deniz salyangozu ana besinlerini olu┼čturur.

Yorum G├Ânder

Daha yeni Daha eski