muşmula

 

muşmula
Muşmula meyvesi ve yaprakları

Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil (Mespilus germanica), gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir.

Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur. Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yayılış gösterir.

Tam olgunlaşmadan yenmesi mümkün olmayan bu meyvenin olgunluk aşamasından sonra suda bekletilerek uzun süre dayanıklı kalması ve ballanarak yenmesi mümkündür.

 Bilimsel sınıflandırması


muşmula kelimesi hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

(mu'şmula), Rumca

1. isim, bitki bilimi Gülgillerden, dikenli küçük bir ağaç (Mespilus germanica).

2. isim Bu ağacın olgunlaşıp yumuşadıktan sonra yenilebilen, yuvarlak, mayhoş, buruk ve beş çekirdekli meyvesi; döngel, beşbıyık.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: common medlar, Fransızca: néflier germanique, Almanca: Deutsche Mispel, Latin: Mespilus germanica

Gülgüler (Rosaceae) familyasından, 2-3 m yükseklikte, çalı formunda, dikenli ve beyaz çiçekli, meyveleri sonbaharda olgunlaşan ve yenen bir tür. Döngel, beşbıyık.

Kelime Kökeni

Yeni Yunanca músmulo μούσμουλο  "elmaya benzer bir meyve, crataegus orientalis" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen mespílē μεσπίλη  sözcüğünden evrilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

muşmula/muşpula [ Osmanlı Kanunnameleri (1500 yılından önce) ]

muşmula "buruşuk, bitkin, ihtiyar (argo)" [ A. Fikri, Lugat-ı Garibe (1889) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski