cinayet

 

cinayet

Cinayet, bir kimsenin başka bir kimseyi bilerek öldürmesi eylemidir. Çoğu ülkede müebbet hapis ya da idam cezasıyla sonuçlanmaktadır. Hukuken öldürme veya kasten öldürme olarak nitelenir.

Robert Coombes'un annesi Emily Coombes'u öldürmesi
Robert Coombes'un annesi Emily Coombes'u öldürmesi

Ülkelerde cinayet

Türkiye

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "Kişilere Karşı İşlenen Suçlar" başlığının altında 2. kısmında düzenlenmiş suç tipidir.

Eski TCK’de (765 Sayılı Türk Ceza Kanunu) adam öldürmek cürümleri başlığı altında 448’den 455 nci maddelere kadar toplam 8 maddede öldürme suçları düzenlenmişti. Yeni TCK’de ise hayata karşı suçlar başlığı altında 81’den 85'nci maddelere kadar, toplam 5 madde altında öldürme suçları düzenlenmiştir.

cinayet kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

(cina:yet), Arapça cināyet

1. isim Bir canlıyı öldürme; kıya:

      "Sanki iftiraya uğramış, sanki cinayetle suçlanıyor da kendini savunuyor." - Adalet Ağaoğlu

2. isim, mecaz İnsan öldürmek kadar ağır olan suç.

Kelime Kökeni

Arapça cny2^ kökünden gelen cināyat جناية  "suç, özellikle İslam hukukunda kabahatten daha ağır olan suç, ölüm cezası gerektiren suç" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice gny kökünden gelen gunāyā גניא  "suç, günah, kefaret gerektiren eylem" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen vināh sözcüğü ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için günah maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ İrşadü'l-Mülûk ve's-Selâtîn (1387) : iki cināyet immā hācası ol kulnı birgey ikisine üleşkeyler yā ikisining diyetini birgey ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski