çığlıkçıl

 

çığlıkçıl

Çığlıkçıl veya Boynuzlu çığlıkçıl (Anhima cornuta), tropikal Güney Amerika'nın sulak alanlarında yaşayan Anhimidae adlı küçük bir kuş ailesinin üyesidir. Chauna cinsinde diğer ikisi güneyli ve kuzeyli olmak üzere üç çığlık atan tür vardır. Anatidae familyasında yer alan ördekler, kazlar ve kuğularla akrabadırlar ancak gagaları av kuşlarınınkine daha çok benzer.

Bilimsel Sınıflandırması

Çığlıkçıl'ın dağılım haritası
Çığlıkçıl'ın dağılım haritası

Taksonomi

17. yüzyılda bilinen boynuzlu çığlık atan, 1766'da İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından Systema Naturae'nin on ikinci baskısında tanımlanmıştır. Palamedea cornuta iki terimli adını tanıtmıştır. Boynuzlu çığlık atan, 1760 yılında Fransız zoolog Mathurin Jacques Brisson tarafından tanıtılan Anhima cinsine yerleştirilen tek türdür. Spesifik sıfat cornuta, "boynuzlu" için kullanılan Latince kelimedir. Alman doğa bilimci Georg Marcgrave, 1648'de Historia naturalis Brasiliae adlı eserinde boynuzlu çığlık atan hayvan için Latince Anhima adını kullanmıştı. İsim Güney Amerika'nın Tupi dilindeki kuş kelimesinden gelir.

Dağılım ve yaşam alanı

Boynuzlu çığlıkçıl Kolombiya, Venezuela, Brezilya, Bolivya, Peru, Ekvador, Fransız Guyanası, Surinam ve Guyana'daki ovalarda bulunur. Muhtemelen Trinidad'dan çıkarılmıştır. Yerel olarak azalmasına rağmen yaygın olmaya devam etmektedir. Brezilya'daki menzili son yıllarda genişlemiş görünüyor.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski