pancar

 

pancar

Pancar (Beta vulgaris), bir çiçekli bitkiler ailesinden olan Amaranthaceae (ıspanakgiller) içinde bulunan Beta cinsinin en bilinen türüdür. Güney İsveç ve Britanya Adaları'ndan başlayarak Avrupa'nın batı ve oradan da tüm Akdeniz kıyılarınca uzanan bir bölgeye has olan pancar, yumru kökleri ve yaprakları ve şeker pancarı gibi çeşitleriyle, ekonomik olarak önemli bir bitkidir.

120 santimetreye (47 inç) kadar, nadiren 200 cm'ye kadar yükseklikte otsu iki yıllık veya nadiren çok yıllık bir bitkidir; yetiştirilen formlar çoğunlukla iki yılda birdir. Yetiştirilen formların kökleri koyu kırmızı, beyaz veya sarıdır ve orta ila güçlü şişkin ve etlidir (subsp. vulgaris ); vahşi alt türlerde kahverengi, lifli, bazen şişkin ve odunsudur.

Kültür pancarları, şiddetli donların olmadığı bölgelerde dünya çapında yetiştirilir. 15 ila 19 °C arasındaki nispeten serin sıcaklıkları tercih ederler. Yaprak pancarları, pancardan daha sıcak sıcaklıklarda gelişebilir. Kıyı bitkilerinin torunları olarak, tuzlu topraklara ve kuraklığa dayanıklıdırlar. Bitki besinleri ve ayrıca sodyum ve bor içeren pH nötr ila hafif alkali topraklarda en iyi şekilde büyürler.

Biyolojik sınıflandırması

Beta vulgaris
Beta vulgaris subsp. vulgaris


pancar kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

1. isim, bitki bilimi Ispanakgillerden, vitamince zengin bir bitki; çükündür (Beta vulgaris).

2. isim Bu bitkinin şeker elde edilen kalın ve etli kökü.

Tarım Terimleri - 1949

Türkçe: pancar, Diğer: die rübe (beta)

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu - 1963

Fransızca: bette commune, Latin: Beta vulgaris

(botanik)

Kelime Kökeni

Ermenice pançar բանջար  "sebze, yeşillik, özellikle pancar veya pazı" sözcüğünden alıntıdır.

Tarihte En Eski Kaynak

"bir sebze" [ Meninski, Thesaurus (1680) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski