Amerikan Staffordshire teriyeri

Amerikan Staffordshire teriyeri
Amerikan Staffordshire teriyeri
Amerikan Staffordshire teriyeri, Buldog ve teriyer cinslerinden türemiş köpek ırkı.

Geniş kafası, geniş yanak kasları, güçlü çenesi ve kalın boynuyla güçlü yapılı bir köpek olan Amerikan Staffordshire teryesinin ön ayakları birbirinden uzak durur. Omuzdan yere yüksekliği 43 – 48 cm, ağırlığı 15,9 - 22,7 kg'dır. Kısa, sert postu herhangi bir alışılmış köpek renginde olabilir. Kulakları diktir. Kısa kuyruğu alçakta durur.


Yaşam Süresi: 9/15 yıl

Köken: Amerika

Ağırlık: 25-30 kg

Boy: 44-48 cm

Kullanım: Şov ve Koruma Köpeği


Bekçilik ve koruma amaçlı geliştirilmiş bir ırktır. 19. yüzyıl başlarında Bulldog'lar ile terrier'lerin melezlenmesi sonucunda İngiltere'nin Staffordshire bölgesinde Staffordshire Bull Terrier adını alan bir köpek ortaya çıkmıştır. Aradan zaman geçince Amerika'ya getirilen bu köpekler Amerikalı ürteciler tarafından biraz daha geliştirerek Amerikan Pit Bull Terrier ve Amerikan Staffordshire Terrier olmak üzere iki ırka ayrıldı. Staffordshire Bull Terrier'ler Amerikaya gidince buradaki üreticiler bu ırkın hem ağırlığını artırdılar hemde kafa yapısını güçlendirdiler.


Ülke: ABD

Sınıflandırma ve standartlar
FCI: 3. Grup 3. Bölüm #286
AKC: Teriyerler
ANKC: Grup 2 - (Teriyerler)
CKC: Grup 4 - (Teriyerler)
NZKCTeriyerler

Köpek (Canis lupus familiaris)


Amerikan Staffordshire teriyerinin özellikleri

American Staffordshire Terrier, American Pit Bull Terrier temelde aynı ırktan geliyor olsalar da karakteristik özellikleri arasında çok fark vardır. Amerikan Staffordshire Terrier'i çok kaslı, tıknaz ama çevik, boyutlarına göre aşırı güçlüdür. Geniş, güçlü bir kafası, kısa bir burnu ve çok güçlü bir çenesi vardır. Kulakları genelde kesiktir ki bu isteğe bağlıdır. Gözleri yuvarlak ve siyahtır. Dişleri makas gibi üst üste geçer. Kürkü kalın, kısa, parlak tüylerden meydana gelir. Her renk olabilir. Kuyruğu ucuna doğru incelir ve en ucunda bir nokta halini alır.


Amerikan Staffordshire teriyerinin mizacı

American Staffordshire Terrier oldukça haraketli ve enerjisi yüksek bir köpektir. Yeterli düzeyde egzersizler mutlaka yaptırılmalı ve asla ihmal edilmemelidir. Bu ırkın rahat bakılabilmesi için ev ortamı, bahçe ortamı, iş yeri ortamı gibi her ortam geçerlidir. Eğer bakılacak alan ev ortamı ise aile ile çok iyi geçinebilmektedir. Bahçede bakılacaksa mutlaka bir kulübesi olmalı ve soğuklardan korunması için mutlaka gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Fiziki olarak güçlü olmasına rağmen bakımları özen ister.

Amerikan Staffordshire Terrier iyi huylu, eğlenceli, aşırı sadık ve ilgili bir aile köpeğidir. Büyüklerle de çocuklarla da çok iyi anlaşır. Hemen her zaman itaatkardır, sahibini mutlu etmekten başka bir şey istemez. çok cesur ve zeki bir bekçi köpeğidir, hayat doludur. Sahipleri ve bölgesi için aşırı korumacıdır, onları korumak için her şeyi yapar.


Amerikan Staffordshire teriyerinin sağlık sorunları

American Staffordshire Terrier'in yatkın olduğu hastalıkların başında katarakt ve kalça çıkıklığı gelmektedir. Beslenmelerine dikkat edilmezse deri problemleri görülebilir. Alerji, tiroid, tümor ve katarak da karşılaşabileceği hastalıklardır.

Bu ırkın genetik olarak Ataksi hastalığı vardır.  Sinir sistemine etki eden, anne ve babadan geçen bu rahatsızlığın belirtileri ise sallantılı yürüyüş, havale, titreme, arka ayakların dengesiz olmasıdır.


Amerikan Staffordshire teriyerinin bakımı

Düz ve kısa tüylü kürkü kolayca taranır. Sert ve sık kıllı bir fırçayla düzenli olarak taranmalıdır. Bu ırk diğer köpekler gibi yılda 2 kez tüy değiştirir.


Amerikan Staffordshire teriyerinin kullanımı

Bu köpekleri ev hayatına zor uyum sağlayabilirler. Bekçilik konusunda ise inanılmaz başarılar gösteren bu köpekler, aynı zamanda arkadaş köpek olarak da itibar görür. Düzgün eğitildiği takdirde, çok iyi bir köpek olan Amerikan Staffordshire Teriyer, aslında dövüş köpeği olarak kullanılmak üzere üretilir ve yetiştirilirler. Bu nedenle, çok iyi bir koruma köpeğidirler.


Amerikan Staffordshire teriyeri resimleri

Yavru Amerikan Staffordshire teriyeri
Yavru Amerikan Staffordshire teriyeri

Amerikan Staffordshire teriyeri yavrusu
Amerikan Staffordshire teriyeri yavrusu



















Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski