Belçika malinois köpeği

Belçika malinois köpeği


Belçika malinois köpeği, Belgian Shepherd Malinois, Chien de Berger, Malinois, köpek ırkı 1800’lü yıllarda Belçika’da geliştirilen dört çoban köpeğinden bir tanesidir. Diğer türlerden ayrılan tek özelliği renk tonlarıdır. İlk bakışta Alman Çoban köpeğine benzeyen orta büyüklükte bir ırktır. Siyah ve açık kahve tonlarına sahip tüy yapısı ile tanınmaktadır. Son derece dayanıklı yapıya sahip Belçika Malinois köpeği avcılık ve bekçilikte sıklıkla tercih edilmiştir. Özellikle çiftçilerin sürülerini sürmesi ve diğer yırtıcı hayvanlardan koruması için tercih edilmektedir.

Hassas kişiliğe sahip bu tür eğitime son derece açıktır. Ayrıca insanlara karşı sevecen, şefkatli ve arkadaş canlısı kişiliğe sahiptir. Özellikle sahibine karşı güçlü bağlar kurduğu ve her daim sadık kaldığı söylenmektedir. Yabancılara karşı saldırgan tavırlar sergileyebildiği gibi gürültülü bir sese sahiptir. Belçika Malinois köpeği ev hayatına uygun değildir. Bahçe hayatına uygun kendine ait kulübesinde yaşam sürdürmeyi tercih etmektedir. Bu nedenle apartmanda beslenemez ve daha çok fabrika, çiftlik yada evin bahçesi için uygundur.


Özellikleri

Ağırlık:
Erkek: 25-30 kg (55-66 lb)
Dişi:20-25 kg (44-55 lb)

Boy:
Erkek: 61-66 cm (24-26 in)
Dişi: 56-61 cm (22-24 in)

Ömürü: 10-12 yıl

Ülke: Belçika


Sınıflandırma ve standartlar

FCI: 1. Grup 1. Bölüm #015
AKC: Herding
ANKC: 5. grup (işçi köpekler)
CKC: 7. grup (çoban köpekleri)
KC (UK): Pastoral
NZKC: İşçi
UKC: Çoban köpeği

Köpek (Canis lupus familiaris)


Belçika Malinois köpeğinin kişiliği

Genellikle soğuk iklimlerde yaşamakta olan Belçika Malinois köpeği sıcak hava koşullarına kolaylıkla ayak uydurmaktadır. Her daim kendinden emin ve koruyucu olan Belçika Malinois köpeği inanılmaz çalışkan bir türdür. Aile üyelerine karşı şefkatli iken yabancılara karşı alışana dek temkinli davranmaktadır. Asla utangaç bir kişiliğe sahip olmayan bu tür özel eşyaları ve değerli şeyleri koruma konusunda bir hayli usta bir bekçidir. Eğlenceli ve enerjik yapısı ile insanlarla vakit geçirmekten hoşlanmaktadır. Eğitim ve sosyalleşmeye oldukça açık bir köpek olması ile beraberine çok yönlüdür. Sizin yetiştirme tarzınıza göre şekillenen bu tür asla saldırgan değildir.


Belçika Malinois köpeğinin sağlık durumu

Belçika Malinois köpeği düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının oluşturulması durumunda oldukça uzun süre hayatta kalabilmektedir. Her daim kaliteli köpek maması ve diyete uygun beslenme ile ortalama yaşam beklentisi 12 ile 14 yıl arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Diğer pek çok köpek cinsinde olduğu gibi Belçika Malinois köpeği içinde bazı kalıtsal hastalıklar görülebilmektedir.

Köpeğinizin her daim sağlıklı bir hayat sürmesi için kişisel bakım uygulamalarını ihmal etmeyiniz. Ayrıca beslenme, rutin egzersiz, temizlik ve veteriner muayenesi oldukça önemlidir. Vücut direncinin her daim yüksek kalması ve bağışıklık sisteminin korunması için Belçika Malinois köpeğinize aşı uygulamaları yaptırmayı ihmal etmeyiniz.


Belçika Malinois köpeğinin bakımı

Enerjik yapıya sahip olan Belçika Malinois köpeği her daim sağlıklı kalması için düzenli egzersiz ihtiyacı duymaktadır. Günlük koşu ve yürüme aktiviteleri köpeğinize bir hayli iyi gelecektir. Egzersizlerinizi bahçede oyun oynayarak getir-ötür aktiviteleri ile de gerçekleştirebilirsiniz. Beraberinde tüylerinin sağlıklı kalması için düzenli tarama yapmalısınız. Yıllık banyo yaptırmanızda hem cilt sağlığına hem de ölü tüylerden kolayca kurtulmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca Belçika Malinois köpeğinizin ağız sağlığına dikkat etmenizde fayda var. Günlük fırçalama işlemleri oldukça önemlidir. Bahçe ortamında büyütüleceğinden zehirli otlara karşı dikkatli olunuz.


Belçika Malinois köpeğinin görünümü

Kısa ve düz tüy yapısına sahip Belçika Malinois köpeği oldukça güzel bir görünüme sahiptir. Son derece sert ve yoğun kaplaması her türlü hava koşuluna karşı dayanıklıdır. Boyun bölgesinde ki tüyler daha yoğun yapıdadır. Tipik olarak bu tür siyah yüz, siyah kulaklar ve uca doğru açık tonlara sahip kıllarla çevrilidir. Ayak uçları ve göğüs bölesinde beyazlıklar görülürken kahverengi ile harmanlanmıştır. Tür sağlıklı beslenmesi durumunda 40 ile 60 kilogram arasında ağırlığa sahiptir. Ayrıca omuz genişliği 26 cm civarındadır.


Belçika Malinois köpeğinin çocuklar ve diğer evcil hayvanlar ile iletişimi

İyi sosyalleşmiş Belçika Malinois köpeği çocuklarla son derece iyi geçinebilmektedir. Özellikle onunla birlikte büyüyen çocuklara karşı oldukça nazik ve sevecendir. Beraberinde kendisine de aynı saygının gösterilmesini beklemektedir. İri cüssesinden dolayı daha küçük çocuklara istemsizce zarar verebilmektedir. Bu genellikle çarpmadan kaynaklıdır. Ayrıca küçük çocukların köpeğin kuruğunu ve kulağını çekmemesi konusunda uyarılması gerekmektedir. Beraberinde Belçika Malinois köpeği diğer evcil hayvanlar ile geçinebilmesi için yavruluktan beraber büyütülmesi önerilmektedir. Aksi taktirde köpek ve kedilere karşı saldırgan olabilmektedir.


Belçika Malinois köpeğinin özellikleri
  • Belçika’ya özgü bekçi köpeğidir.
  • Genellikle sakin ve neşeli bir kişiliğe sahiptir.
  • Saldırganlık eğilimi oldukça azdır.
  • Sahibine ve ailesine karşı son derece sadıktır.
  • Yüksek enerjiye sahiptir.
  • Zeki ve uyanık yapısı ile koruma içgüdüsüne sahiptir.
  • Oldukça aile odaklı bir köpektir ve vakit geçirmekten hoşlanmaktadır.
  • Yılda iki kez mevsim değişikliklerinde yoğun tüy dökmektedir.
  • Eğer bir Belçika Malinois köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız asla sorumsuz bir yetiştirici olmamanız gerekmektedir. Küçüklükten itibaren iyi bir eğitim ve sosyalleştirmenin yanı sıra kaliteli köpek maması ile beslemeniz gerekmektedir.


Belçika malinois köpeği resimleri

Belçika malinois köpeği yavrusu
Belçika malinois köpeği yavrusu











Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski