Belçika Tervuren köpeği

Belçika Tervuren köpeği


Belçika Tervuren köpeğiBelgian Shepherd TervurenChien de Berger Belge, Tervuren, çoban köpeği olarak yetiştirilmiş dört Belçika köpek ırkından biridir. İsmini bir Belçika şehri olan Tervuren'den alır. Diğer varyasyonlarla ayrımı kürk yapısı ve rengine göre yapılır. Günümüzde Belçika ırklarından Groenendael ve Tervuren daha çok ev peti olarak kullanılırken, Leakonois daha çok bekçi ve koruma köpeği olarak kullanılmaktadır.

Amerika’ya 1918 yılında ilk defa gelen bu köpeklerin sayısı oldukça azdır; çünkü birçoğu bu dönemde depresyondan ölmüşlerdir.


Belçika Tervuren köpeğinin özellikleri

Uzunluğu ile yüksekliği hemen hemen eşit olan Belgian Tervuren kaslı, yapılı, kıvrak, çevik ve soylu bir görünüme sahiptir. Güçlü ve kaslı olmasına rağmen ağır bir köpek görüntüsü yoktur. Kürkü çift katlı gür, orta uzunlukta ve uçları siyah renktedir. Bacakların arka yüzlerinde, boyun çevresinde ve kuyrukta tüyler daha gür ve uzundur. Taban rengi kahverengi, kızıl veya bazılarında gri olabilir. Tüylerin uçlarda siyah renkte olması nedeniyle vücutta Alman kurdunda olduğu gibi siyah renk geçişi mevcuttur. Genellikle yaşı büyüdükçe kürk rengi koyulaşır.

Yaşam Süresi: 10/12 yıl

Köken: Belçika

Ağırlık: 27-29 kg

Boy:
Erkek: 61-66 cm Dişi: 56-61 cm

Kullanım: Bekçi köpeği ve Koruma köpeği


Mizacı

Belgian Tervuren çok zeki ve itaatkar bir ırktır. Güçlü koruyuculuk, bekçilik içgüdülerine sahip, ciddi ve dikkatli bir köpektir.  Bu ırk erken yaşta sosyalleştirilmeli ve profesyonel bir eğitim aldırılmalıdır. U nedenle ilk kez köpek sahibi için önerilen bir köpek değildir. Belçika çoban Köpeği gibi Tervuren de hızı, zekası ve kolayca eğitilebilirliği ile ünlüdür. Sahibine çok bağlıdır, benimseme özelliği çok gelişmiştir, ilgi ve şefkat gösterir, aynı zamanda ilgi ve şefkat ister. Oldukça iştahlıdır, o yüzden kilo almamalarına dikkat edilmelidir.  Koruyucu içgüdüleri doğuştan güçlü olduğu için yavruyken yabancılara alıştırılmaları ve sosyalleştirilmeleri son derece önemlidir.


Sağlık

Bu tür de görülebilecek olan hastalıklar kalça displazisi, epilepsi, gastrit ve bazı cilt ve göz problemleridir.


Bakımı

Tüylerin her gün fırçalanması ve taranması gerekir. Tüy dökme devresinde ise ekstra bakım gerektirmektedir. Oluşan kıtıkların kesilerek uzaklaştırılması, parmak aralarında ve kulaklardaki tüylerin de kısaltılması gerekir. Dişiler yılda iki kez, erkekler bir kez yoğun olarak tüy döker, ancak yıl boyu hafif şekilde tüy dökülmesi devam eder.


Kullanımı

Hem iş, hem de showlarda itaat konusunda sahibini memnun eden, uysal bir köpek olan Tervuren çok iyi polis köpeği ve koruma köpeği olur. Aslında koruma ve bekçilik bu ırkın uzmanlık alanı sayılır. Tervuren arama kurtarma çalışmalarında da kullanılır.


Belçika Tervuren köpeği resimleri

yavru Belçika Tervuren köpeği
yavru Belçika Tervuren köpeği

Belçika Tervuren köpeği yavrusu
Belçika Tervuren köpeği yavrusu







Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski