hidrojen peroksit




hidrojen peroksit [Kimya Terimleri Sözlüğü (II) - 2007]

Türkçe: müvellidülhumuzalı su, İngilizce: hydrogen peroxyde, hydrojen dioxyde, Fransızca: eau oxygénée, Almanca: Wasserstoffsuperoxyd, Wasserstoffperoxyd

Formülü H2O2, yoğunluğu 1,458 g/mL, e.n. -2 °C, k.n. 85 °C olan suda çözüen, hafif nitrik asit kokulu, açık, renksiz bir sıvı. %3-90 sulu çözeltileri halinde üretilir, serbest bıraktığı oksijen gazı miktarına göre satılır, katı halde patlayıcıdır, çözeltide su ve oksijene bozunur, bu olay bazlarla hızlandırılır, asitlerce geciktirilir. Yükseltgen ve indirgen maddedir, yakıt, mikrop öldürücü, antiseptik ve ağartıcı olarak kullanılır. II. dünya savaşında Almanlar %85'lik H2O2'i V roketlerinde yüksek enerjiyle itici olarak kullanmışlardır. Perhidrol . Oksijenli su.

hidrojen peroksit [Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü]

İngilizce: hydrogen peroxide

1. Hücrenin atık ürünü ve tehlikeli bir serbest radikal. 2. Yapısında % 30-33 salınabilir oksijen içeren ve antiseptik olarak kullanılan bileşik.


Hidrojen peroksit formülü

Hidrojen peroksit 3D top modeli

Hidrojen peroksit (H2O2) soluk mavi renkte; sulandırıldığında ise renksiz hale gelen bir bileşiktir. Hidrojen peroksitin akmazlık değeri, sudan daha yüksektir. Çok güçsüz bir asit olan bileşik; özellikle kâğıt sanayinde kâğıtlara beyaz renk vermek için üretilmektedir. Bileşik ayrıca dezenfektasyon, oksitleme, antiseptik üretimi ve roket yakıtı üretiminde de kullanılmaktadır.

İnsan vücudunda bu molekülü parçalamak üzere karaciğerde üretilen katalaz adlı bir enzim yer almaktadır. Bu enzim, hidrojen peroksit molekülünü parçalayarak su ve oksijen molekülü eldesi sağlar.

Hidrojen Peroksidin Tarihi

Hidrojen peroksit ilk defa 1818 yılında Fransız kimyacı Louis Jacques Thénard tarafından baryum peroksitin nitrik asit ile bileşiğe sokulmasıyla elde edilmiştir. Üretildikten sonra, uzun süre boyunca bileşiğin kararsız olduğuna inanıldı. 19. yüzyılın sonunda Petre Melikishvili ve öğrencisi L. Pizarjevski bileşiğin doğru formülünün H-O-O-H şeklinde olduğunu gösterdi.

Hidrojen Bileşikleri


35%'luk çözeltisinin cilde dokunduktan sonra etkisi [H2O2]
35%'luk çözeltisinin cilde dokunduktan sonra etkisi [H2O2]

Hidrojen peroksitin farklı hallerde atom bağları arasındaki açılar.
Hidrojen peroksitin farklı hallerde atom bağları arasındaki açılar.

NFPA 704: 302 OX
NFPA 704: 302 OX

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski