deontoloji

 

deontoloji

Deontoloji, bir mesleği uygularken mutlaka uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen bilim dalıdır.

İnsanın belirli ödevleri olduğunu varsayan ahlak öğretilerini temel alır ve bu öğretilerden kaynaklanan görev ve kuralların çeşitli mesleklerdeki somut izdüşümlerini inceler.

İzlenmesi vazgeçilmez ya da zorunlu olan kurallar (örneğin işveren emri) deontiktir, uyup uymama konusunda kişinin seçimine kalmış kurallar (örneğin öğretmenin anlattığı) epistemiktir.

Argo da (örneğin çeteciler, korsanlar arası) "racon", İngilizcede "code of conduct / honor code" konusu olabilecek kurallardır.

deontoloji hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ne?

isim, (l ince okunur), Fransızca déontologie

Ödev bilimi.

deontoloji (Felsefe Terimleri Sözlüğü - 1975)

Türkçe: İlm-i vezaif, İngilizce: deontology, Fransızca: déontologie, Almanca: Déontologie

(Sözcük anlamı: ödev bilimi ) -> Ethik'i ödev bilimi olarak belirlemek üzere J. Bentham'ın kullandığı terim. (Deontology or the Science of Morality, 1834.) // Bu sözcük Kant'ın anladığı anlamda bir ödev öğretisi için kullanılamaz; deontoloji, ahlaksal ödevleri, şu ya da bu toplumsal duruma göre, deney yolu ile incelemeyi dile getirir. Hekimlikte, hekimlik ödevleri kuramı olarak özellikle kullanılmaktadır.

deontoloji (Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü)

İngilizce: (Yun. deonthology

1. Ödev bilgisi, yükümlülükler bilgisi, normatif bilgi. 2. Hekimin mesleki etkinlikleri sırasında, hastasına, hasta sahibine, meslektaşlarına ve topluma karşı, uymak ve uygulamak zorunda olduğu kurallar, tutum ve davranışların normatif bilgisi.

deontoloji (Tıp Terimleri Kılavuzu - 2010)

meslek ahlakı

deontoloji (Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015)

İngilizce: deontology

##(görev bilimi)##

deontoloji İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü - 2014

İngilizce: deontology

1.Mesleklerin görev bilinci ve kuralları içinde yürütülmesi ile ilgili davranışlar bütünü. #(meslek ahlakı)#, bk.eczacılık deontolojisi 2.Bir mesleğin genel görev, davranış ve etik kurallarını belirleyen bilim. #(mesleki ilişkiler bilimi)#

Deontoloji Kelimesinin Kökeni

Fransızca déontologie veya İngilizce deontology "ahlaki görevler kuramı" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca deon, deont- δεον  "görev, ödev " sözcüğünden türetilmiştir. (NOT: Yunanca sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *deu- "yapmak, ifa etmek, bir görevi yerine getirmek " biçiminden evrilmiştir. )

Deontoloji Kelimesi için Tarihteki En Eski Kaynak

[ m (1958) : Güzel bir deontoloji örneği: Bebeğimin doğumunda nazik ve hazık alâkasını cömertçe banleden ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski