penis kıskançlığı

 

penis kıskançlığı

Penis kıskançlığı (İngilizce: penis envy), Sigmund Freud tarafından ortaya atılmış psikanaliz kuramına göre kadınların penise sahip olmadıklarını fark ettiklerinde hissettikleri eksikliktir. Kurama göre psikoseksüel gelişimin fallik evresinde kız çocuğu penise sahip olmadığı gerçeğini öğrenir ve bu yüzden annesini suçlar, aynı zamanda babasına sahip olmak ister. Bu karmaşa, anneyle özdeşleşme ve cinsiyet rolünün kazanımıyla sonlanır. Penis kıskançlığı kavramı feminist yazarlarca kadını eksik bir varlık olarak nitelediği yönünde eleştirilmiştir.

Ayrıca bakınız


2 Yorumlar

  1. Freud sonrası bazı psikanalistler bunun yetişkinliğe geçişte "bende niye yok" gibi değil de "bende olmayanı içime almalıyım" gibi dönüştüğünü düşünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Bu penis yarıştırma olayını sadece erkekler arasında yaşanan durum olarak ele alacak olursak belkide olay taa " göster amcalara pipini " söylemine , erkeklerin orta okul dönemlerinde erkekler tuvaletinde girdiği kimin çükü daha büyük yarışları ile başlayıp lise ve üniversite dönemlerinde kaç kız arkadaşın oldu , kaçıyla yattın gibi söylem ya da olaylara dayandırmak mümkün. Ayrıca tabi ki cinselliği porno filmlerde olduğu gibi sanmak oralarda görülenle kıyas yapmak gibi gibi farklı unsurlara dayandırmakda mümkün olabilir.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski