cinsel işlev bozukluğu

 

cinsel işlev bozukluğu

Cinsel işlev bozukluğu (İngilizce: sexual dysfunction), fiziksel zevk, arzu, tercih, uyarılma veya orgazm dahil olmak üzere normal cinsel aktivitenin herhangi bir aşamasında bir birey veya partnerler tarafından yaşanan zorluktur. Dünya Sağlık Örgütü cinsel işlev bozukluğunu "kişinin cinsel ilişkiye istediği gibi katılamaması" olarak tanımlamaktadır. Bu tanım geniştir ve birçok yoruma tabidir. DSM-5 kapsamında cinsel işlev bozukluğu tanısı, bir kişinin en az altı ay boyunca aşırı sıkıntı ve kişilerarası gerginlik hissetmesini gerektirir (madde veya ilaca bağlı cinsel işlev bozukluğu hariç). Cinsel işlev bozukluğu, bireyin algılanan cinsel yaşam kalitesi üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Cinsel bozukluk terimi yalnızca fiziksel cinsel işlev bozukluğunu değil, aynı zamanda parafilileri de ifade edebilir; bu bazen cinsel tercih bozukluğu olarak adlandırılır.

Cinsel işlev bozukluğu değerlendirilirken kapsamlı bir cinsel öykü ve genel sağlık ve diğer cinsel sorunların (varsa) değerlendirilmesi önemlidir, çünkü genellikle duygudurum bozuklukları, yeme ve kaygı bozuklukları ve şizofreni gibi diğer psikiyatrik sorunlarla ilişkilidir. Performans kaygısı, suçluluk, stres ve endişeyi değerlendirmek, cinsel işlev bozukluğunun optimal yönetiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Tanımlanan cinsel işlev bozukluklarının çoğu, William H. Masters ve Virginia E. Johnson tarafından önerilen ve Helen Singer Kaplan tarafından değiştirilen insan cinsel tepki döngüsüne dayanmaktadır.

TDK sözlük anlamı nedir?

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015

İngilizce: sexual dysfunction

Cinsel işlevselliğin ve cinsel doyumun bozulması ile ortaya çıkan cinsel güçsüzlük, cinsel soğukluk gibi rahatsızlıkların ortak adı.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski