LGBT gençler arasında intihar

 

LGBT gençler arasında intihar

LGBT gençler arasında intihar veya lezbiyen, gey, biseksüel, transgender gençler arasında intihar (İngilizce: suicide among LGBT youth) oranları genel nüfustaki diğer bireylerin intihar oranlarına göre daha yüksektir. LGBT gençler ve genç yetişkinler arasında ise intihara eğilim ve intihar vakaları ise çok daha yüksektir. Bu durumun nedenleri olarak eşcinsel bireylere karşı kültürel, toplumsal ve bireysel homofobi ve baskı, eşcinsel evliliğin kanunlar nezdinde yasal olmaması, tacizlerin ve azarlamaların olması gösterilebilir. Yapılan tüm ayrımcılıkların bir sonucu olarak LGBT bireyler arasında depresyon, bilinçli ya da bilinçsiz ilaç kullanımı ve intihara eğilim çok yaygındır.

Raporlar ve istatistikler

İntihar oranlarında LGBT bireylerin cinsel kimlik tanımlaması;

Montrealdaki McGill Üniversitesinde yapılan araştırma sonuçlarına göre; gerçek cinsel davranışlardan çok cinsel kimlik tanımlamasının intihar tehdidini arttırdığını belirlenmiştir. Ruh sağlığı profesörleri uzun süredir gey, lezbiyen ve biseksüel (GLB) gençlerin daha sık psikolojik sorunlarla karşılaştığını ve bunların arasında intihar düşüncelerinin ve denemelerinin önemli bir yer tuttuğunun farkındaydı. Ancak, Montreal’daki McGill Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre esas risk faktörünün gerçek cinsel davranışlardan çok bireylerin kendini tanımlaması olduğu ortaya çıkmıştır.

— Eşcinsel gençlerde intihar eğilimi: tanımdan mı, deneyimden mi?, Lambdaistanbul, 8 Şubat 2010

1989 yılında ABD'de Sağlık Çalışmaları Bölümü tarafından yapılan araştırma, eşcinsel gençlerin heteroseksüel yaşıtlarına göre intihar girişiminin 2-3 kat daha fazla olduğunu göstermiştir. Her yıl, genç gey ve lezbiyenlerin intihar oranlarının diğer tüm intiharların %30'unu oluşturduğu görülmektedir.

Güven ve korku oranlarında araştırma;

Okulda 'kendimi güvensiz hissediyorum' diyen LGBT öğrencilerin oranı (%7 karşı %22 evet), LGBT öğrencilerin %90' üzeirnde yapılan bir araştırmada LGBT gençlerin %62'si sözlü ya da fiziksel tacize uğramıştır.

— "Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel Gençlik Hakkında Ek Bilgiler", Trevor Projesi, 27 Aralık 2010

ABD'de San Francisco Eyalet Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen "Aile Kabul Projesi" (Family Acceptance Project) kapsamındaki bir çalışmada ailelerin LGBT bireylere karşı tutum ve davranışlarının bu bireylerin bedensel ve ruhsal iyilik haliyle doğrudan ve güçlü bir ilişkisi olduğu gösterilmiştir. Ailesel red yaşayan LGBT bireyler ailelerinin desteğini alan bireylere göre sekiz kat daha fazla intihar olasılığı, altı kat fazla depresyon, üç kat fazla madde kullanımı, üç kat fazla HIV ve cinsel yolla bulaşan hastalığa yakalanma riskine sahip oldukları belirtilmiştir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski