penis

penis


Penis, omurgalı ve omurgasız hayvanlarda, erkek bireylerde, görünür kısımda yer alan eşey ve üreme organı yapısıdır. Penis kelimesi Latincede "kuyruk" anlamına gelmektedir.

İdrar ve üreme salgısı kanalıyla, bunun çevresini saran süngerimsi bir yapıda kan damarlarınca zengin bir üreme organıdır. Penisin ucunda yer alan açıklıktan hem idrar hem de meni ayrı zamanlarda dışarıya atılır. Penis uyarıldığında damarları kanla dolar ve büyüyerek sertleşme evresine geçer. Buna sertleşme (ereksiyon) denir. Sertleşen penis içindeki meninin dışarı atılmasına boşalma (ejakülasyon) denir.

Halk arasında "ayak" olarak nitelendirilen yılan hemipenisi (sağ ve sol)
Halk arasında "ayak" olarak nitelendirilen yılan hemipenisi (sağ ve sol)

{tocify} $title={İçindekiler}

Omurgalılarda

Sürüngenler

Sürüngenler içinde kaplumbağa ve timsahlarda tektir ve penis olarak adlandırılır. Fakat, kertenkele ve yılanlardan oluşan pullular takımında çift yapılı olup hemipenis (sağ hemipenis, sol hemipenis) olarak adlandırılır. Yılanlardaki hemipenis halk tarafından sıklıkla "ayak" olarak nitelendirilir.

Memeliler

Balinalar

Balinaların üreme organları vücudun içinde bulunur. Erkek balinaların, (balinalar, yunuslar ve domuzbalıkları) biri penisi diğeri anüsü gizleyen iki tane yarığı vardır. Balinalar, çift toynaklılara benzer şekilde fibroelastik penislere sahiptir. Balinalarda penisin sivri ucu pars intrapraeputialis veya terminal konisi olarak adlandırılır. Mavi balinalar ortalama 8-10 fit (2,4-3,0 m) uzunluğuyla hayvan krallığındaki en uzun penise sahiptir. Doğru ölçümler almak zordur, çünkü erekte haldeki uzunluğu sadece su altında gerçekleşen çiftleşme sırasında gözlemlenebilir. Gerçek balinanın penisi 2,7 m (8,9 ft) uzunluğa ulaşabilir. Testislerinin uzunluğu 2 m (6,6 ft), çapı 78 cm (2,56 ft) ve ağırlığı 525 lb (238 kg) kiloya ulaşabilir. Erkek şişe burunlu yunuslar arasında eşcinsel davranışlar görülür. Yunuslar, erkek cinsel organlarını birbirlerine sürterler. Bu olay sırasında yunuslar karın karına yüzerler. Erkek yunus, bazen diğer yunusun genital yarığına ve bazen de anüsüne penisini sokar.

İzlanda Penis Müzesi'nde sergilenen minke balinası penisleri
İzlanda Penis Müzesi'nde sergilenen minke balinası penisleri

Filler

Yetişkin bir fil kara hayvanları içerisindeki en büyük penise sahiptir. Bir filin penisinin uzunluğu 100 cm (39 in)'e erişebilir ve çapı 16 cm (6 in) olabilir. Penis tamamen erekte olduğunda, idrar deliği Y şeklini, penis ise S şeklini alır. Mest sırasında, erkek bir fil, penisi kılıfı içindeyken idrarını yapabilir, bu da idrarın arka ayakları üzerinde püskürmesine neden olur. Bir filin penisi çok hareketlidir ve pelvisten bağımsız olarak hareket edebilir. Penis, başka bir file girmeden önce öne ve yukarıya doğru eğilir.

Asya filinin penisi

Asya filinin penisi 2

İnsanlar

    Ana madde: İnsan penisi

İnsan penisi, erkek bireylerde, görünür kısımda yer alan eşey ve üreme organı yapısıdır. Ayrıca idrar kanalı olarak da işlev görür.

Bir insan penisi
Bir insan penisi

TDK sözlük anlamı nedir?

isim, anatomi, (pe'nis), Latince

Erkeklik organı.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: penis

anat. Dıştan pigmentli deriyle örtülü, derinin altında tunika albugineayla sarılı ve iç yapısında endotelle kaplı düzensiz boşluklar bulunan erektil, erkek çiftleşme organı, kamış, fallus, edeagus. Büyük ve küçük kavernli erektil doku korpus kavernozum penis ve üretranın son bölümünde korpus kavernozum üretra yer alır.

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015

İngilizce: penis

Erkek cinsel organı.

Kelime Kökeni

Latince penis "1. kuyruk, 2. erkeklik organı" sözcüğünden alıntıdır. Latince sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *pes-ni- "kuyruk" biçiminden evrilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Meydan-Larousse (1969) ]

Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve penis kelimesinin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski