İbn-i Mülcem

 

Ali el-Mûrtezâ’nın "İbn-i Mülcem" tarafından katli tablosu (Yousef Abdinejad)
Ali el-Mûrtezâ’nın "İbn-i Mülcem" tarafından katli tablosu (Yousef Abdinejad)

İbn-i Mülcem, (d. ? - ö. 661 Kufe ) (Abd’ûr-Rahmân İbn-i Mûlcem el-Serimî ya da Abd el-Rahman bin Mûlcem el-Murâdî) (Arapça: عبدالرحمن بن ملجم السريمي) Havârîc fırkası mensuplarından, Ali bin Ebu Tâlib’in katili.

İbn-i Mülcem tarafından öldürülen Ali bin Ebu Tâlib'in Şiîlerce Mekke ve Medine'den sonra üçüncü kutsal mekân olarak kabul edilmekte olan Irak Necef'teki İmâm Ali Mescid'ne defnedildiği düşünülmektedir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Kimliği

Havârîc fırkası mensuplarından olan aynı zamanda da İslâm Peygamberi Muhammed’in ilk kuzeni ve damadı olan Ali bin Ebu Tâlib'i öldüren kişidir.

Olay

Haricîler kendi mezhebleri gereği cezalandırılmasına karar verdikleri üç kişiden, Amr bin el-Âs’ın kâtli için Amr ibn Bekr el Tamimi’yi, Muâviye bin Ebû Sûfyân’ın kâtli için El-Hâccâc el Tamimi’yi ve Ali bin Ebu Tâlib’in kâtli için de ʿAbd el-Rahman bin Mûlcem el-Murâdî’yi vazifelendirmişlerdi.

Ali el-Mûrtezâ’nın katli

"Abd’el-Rahman bin Mûlcem" Hicrî 19 Ramazan 40 / M. 26 Ocak 661 tarihinde Ali el-Mûrtezâ’ya Kûfe'de evinin kapısının önünden çıktığı sırada zehirli bir hançerle başından yaralamış ve Hicrî 21 Ramazan 40 / M. 28 Ocak 661 tarihinde ölümüne sebebiyet vermişti.

    Ayrıca bakınız: Ali bin Ebu Tâlib, Amr bin el-Âs ve Muâviye bin Ebû Sûfyân

İbn-i Mülcem'in infazı

İnfaz, 3 gün sonra Ali'nin oğlu Hasan bin Ali tarafından gerçekleştirilmiştir. Bazı kaynaklarda elleri ve ayakları kesilerek öldürüldüğü ve cesedinin yakıldığı rivayet edilmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski