mentha aquatica

 

mentha aquatica

Mentha aquatica, Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasından bir bitki türü.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Dağılımı

M. aquatica doğu ve kuzey Afrika'da, Makaronezya'da, Avrupa'da doğudan batıya kadar ve Asya'da bulunur. Cebelitarık hariç tüm Avrupa ülkelerinden bildirilmiştir.

Anavatanı

Arnavutluk, Cezayir, Andora, Angola, Avusturya, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Botsvana, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya Etiyopya, Faroe Adaları, Finlandiya, Fransa (Korsika, Fransa (anakara)), Gürcistan, Almanya, Yunanistan (Doğu Ege Bölgesi, Yunanistan (anakara), Kriti), Guernsey, Macaristan, İran İslam Cumhuriyeti, İrlanda, İtalya (İtalya (anakara), Sardegna, Sicilya), Jersey, Kenya; Letonya, Lübnan, Lesoto, Libya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malawi, Malta, Moldova, Karadağ, Fas, Hollanda, Norveç, Filistin, Polonya, Portekiz (Azor Adaları, Madeira, Portekiz (anakara)), Romanya, Rusya Federasyonu (Orta Avrupa Rusya, Doğu Avrupa Rusya, Kaliningrad, Kuzey Avrupa Rusya, Kuzeybatı Avrupa Rusya, Güney Avrupa Rusya), Ruanda, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Güney Afrika (Eastern Cape Eyaleti, Özgür Devlet, Gauteng, KwaZulu-Natal, Limpopo Eyaleti, Mpumalanga, Northern Cape Eyaleti, Kuzey-Batı Eyaleti), İspanya (Baleares, İspanya (anakara)), İsveç, İsviçre, Tanzanya, Birleşik Cumhuriyeti, Tunus, Türkiye (Asya ve Avrupa kısmı) Uganda, Ukrayna, Birleşik Krallık (Büyük Britanya, Kuzey İrlanda)

Doğallaşmış

Arjantin, Bolivya, Brezilya ve Şili.

Nüfus

Bu tür, bilinen dağılımı boyunca yaygın ve bol miktarda bulunur. Nüfus büyüklüğü hakkında ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır.

Habitat ve Ekoloji

Çok yıllık bir hemikrofit olan M. aquatica, sulak alanlarda, özellikle ova nehirlerinin ve akarsularının kenarlarında, hendeklerde ve kanallarda, bataklıklarda ve durgun su kütlelerinin kenarlarında bulunur.

Kullanım ve ticaret

M. aquatica, acı tadı ve kokusu nedeniyle diğer Mentha türlerine göre daha az kullanılır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski