nane

 

nane
Mentha spicata

Nane, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasının Mentha cinsini oluşturan bütün Dünya'da görülebilen 25-30 türün ortak adı. Genellikle temmuz ve ağustos ayları arasında açarlar ve bu bitki uçucu yağ bakımından zengin nane kokulu yapraklar üretir.

Türler arasındaki kesin ayrım belirsizdir; 13 ila 24 tür olduğu tahmin edilmektedir. Melezleşme, bazı tür aralıkları çakıştığı doğal olarak oluşur. Birçok melez ve kültivar bilinmektedirç

Cinsin Avrupa, Afrika, Asya, Avustralya ve Kuzey Amerika'da alt kozmopolit bir dağılımı vardır.

Mentha cinsini oluşturan türler geniş bir dağılıma sahiptir ve birçok ortamda bulunabilir. Çoğu, ıslak ortamlarda ve nemli topraklarda en iyi şekilde büyür. Nane 10-120 cm (4-48 inç) boyunda büyür ve belirsiz bir alana yayılabilir. Kontrolsüz yayılma eğilimleri nedeniyle, bazı naneler istilacı olarak kabul edilir.

Mentha × piperita
Mentha × piperita

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Türleri

M. alaica – M. aquatica – M. arvensis – M. atrolilacina – M. australis – M. canadensis – M. × carinthiaca – M. cervina – M. cunninghamii – M. dahurica – M. × dalmatica – M. darvasica – M. diemenica – M. × dumetorum – M. gattefossei – M. × gayeri – M. × gracilis – M. grandiflora – M. japonica – M. × kuemmerlei – M. laxiflora – M. × locyana – M. longifolia – M. micrantha – M. pamiroalaica – M. × piperitaM. pulegium – M. × pyramidalis – M. requienii – M. × rotundifolia – M. royleana – M. satureioides – M. spicata – M. suaveolens – M. × suavis – M. × verticillata – M. × villosa – M. × villosa-nervata – M. × wirtgeniana

Nane yaprakları
Nane yaprakları

Mentha longifolia
Mentha longifolia

nane ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

(na:ne), Arapça naʿnaʿ

1. isim, bitki bilimi Ballıbabagillerden, yaprakları sapsız, çiçekleri beyaz veya menekşe renginde, güzel kokulu, yaprakları baharat olarak kullanılan, çok yıllık ve otsu bir kültür bitkisi (Mentha piperita).

2. isim Bu bitkinin kurutulmuş yapraklarından elde edilen baharat.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: mint, peppermint, Fransızca: menthe, Almanca: Minze, Latin: Mentha

Ballıbabagiller (Labiatae) familyasından, çiçekleri er dişi, çanak yaprakları ışınsal, taç yaprakları tek simetrili, fındıksı tip meyveleri olan, mentol kapsadığı için tıpta kullanılan, ülkemizde 7 türle temsil edilen, çok yıllık, otsu türleri olan bir cins.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

Latin: Mentha Piperita, M. Rotundifolia, M. Longifolia

Yapraklarında yağ, tanen, reçineli maddeler, şekerler ve acı maddeler içerennane yağı, tıpta mide-bağırsak yatıştırıcısı, gaz söktürücü, bulantı ve kusma kesici olarak damla veya nane suyu ve şurubu biçiminde kullanılan ballıbabagiller familyasından bir bitki.

Kelime Kökeni

Arapça nˁnˁ kökünden gelen naˁnāˁ نعناع  "nane bitkisi, mentha" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen nānˁā ננעא  sözcüğü ile eş kökenlidir.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Kıpçak Türkçesi Sözlüğü (1500 yılından önce) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski