beste

 

beste

Beste, müzik notasyonu kullanılarak yazılmış veya icra sırasında kaydedilmiş müzik yapıtı. Vokal veya enstrümantal olabilir.

Beste; kişiden kişiye değişen, kültürler arasında farklılık gösteren müzikal elementler içerir. İcra öncesinde yapılmış besteler müziğin, daha sonra yazılı notasyon kullanılarak veya hafızadan tekrar çalınabilmesine olanak tanır.

Besteciliğin özü olan emprovizasyon yani doğaçlama; performans sırasında müzik yapıtının oluşturulması, anında ortaya çıkan müzikal elementlerin bir araya getirilmesidir.

Yeni besteler yaratan kişilere besteci denir. Şarkıların bestecilerine genellikle şarkı yazarı denir. Şarkılarda, güfte yazan kişi söz yazarıdır. Popüler müzik ve geleneksel müzikte, şarkı yazarlığı, şarkının ana sayfası adı verilen temel bir taslağının oluşturulmasını içerebilir. Klasik müzikte, orkestrasyon tipik olarak besteci tarafından yapılır.

Bir müzik parçası kelimelerle, resimlerle veya 20. yüzyıldan beri bilgisayar programı ve grafik gösterimi ile de bestelenebilir.

J.S.Bach'ın bir eserinden bölüm
J.S.Bach'ın bir eserinden bölüm ("Wie schön leuchtet der Morgenstern" BWV 739)

beste ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, Farsça beste

Bir müzik eserini oluşturan ezgilerin bütünü:

      "Belki hâlâ o besteler çalınır / Gemiler geçmeyen bir ummanda" - Yahya Kemal Beyatlı

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü - 1983

İngilizce: composition, Fransızca: composition, Almanca: Komposition

Bir müzik yapıtını oluşturan ezgilerin tümü. Bütünlenmiş bir müzik yaratısı.

Kelime Kökeni

Farsça baste بسته  "bağlı, bağ, eklem, zincir halkası" sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Farsça bastan, band- بستن, بند  "bağlamak" fiilinden türetilmiştir. bent maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

"bağlı, bağlanmış" [ Darir (çev.), Kıssa-i Yusuf (1377 yılından önce) : agzi beste sözi şekkeryüzi gül, lāle sünbül nergis ola aña kul ]

"1. a.a., 2. bir tür nakışlı kumaş" [ Meninski, Thesaurus (1680) ]

"güfteye yazılan müzik, kompozisyon" [ Ahmet Vefik Paşa, Lugat-ı Osmani (1876) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski