carpinus hebestroma

 

Carpinus hebestroma

Carpinus hebestroma, Betulaceae (huşgiller) familyasının Carpinus cinsinden bitki türü.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Carpinus hebestroma çiçek tomurcuğu
Carpinus hebestroma çiçek tomurcuğu

IUCN Kırmızı listesi

Carpinus hebestroma, Tayvan'a özgü küçük bir ağaçtır. Bu türün dağılımı küçüktür ve 20 km2'den daha az bir oluşum kapsamına sahiptir. Korunan bir alanda meydana gelir, ancak tayfunlardan sonra tanımlanan heyelan tehdidi, korunan alan oluşturulması yoluyla azaltılmaz. Bu tür, ex situ koruma önlemlerinden faydalanacaktır. Sınırlı sayıda ortaya çıkması, yalnızca tek bir yerden bilinmesi ve doğal tehditler sonucunda olgun bireylerin sayısında ve habitat kalitesinde öngörülen düşüş nedeniyle Kritik Tehlike Altında olarak değerlendirilmektedir.

Coğrafi dağılım bilgileri

Bu tür, yalnızca Batakan, Hualien Xian'daki (Hualien İlçesi) tip numune yerinden bilinen Tayvan'a özgüdür. Bu bölge içinde, tür, Li-Wu nehir kıyısı boyunca 20 km'lik dağılmış küçük ve parçalanmış alt popülasyonlara sahiptir. Nehir kıyısı boyunca popülasyonlar meydana geldiğinden, oluşum kapsamının 20 km2'yi geçmeyeceği tahmin edilmektedir. Bu tür rakım 1.000 - 1.500 m arasında bulunur.

Nüfus bilgileri

Tür, yaklaşık 20 km uzunluğundaki Li-Wu Nehri boyunca parçalı bir dağılıma sahiptir. Nüfusu azdır. Henüz uzun dönemli bir gözlem yapılmadığından, popülasyonun arttığı, azaldığı veya sabit olduğu konusunda herhangi bir veri bulunmamaktadır. Kararsız habitatlardaki küçük ve parçalanmış bir popülasyonun tehditleri nedeniyle habitat kalitesinde ve olgun birey sayısında düşüş olacağı tahmin edilmektedir.

Habitat ve Ekoloji bilgileri

8 m boyunda küçük bir ağaç, grimsi siyah kabuklu, mızrak şeklinde yaprakları tırtıklı kenarlı. Mayıs-Temmuz aylarında çiçek açar ve Temmuz-Eylül aylarında meyve verir. Bu tür, dağ yamaçlarındaki ormanlarda ve Doğu Tayvan'daki kireçtaşı alanlarında bulunur.

Tehdit bilgileri

Mevcut yaşam alanı Taroko Ulusal Parkı'nda korunmaktadır. Bu küçük ve parçalanmış nüfusa yönelik olası bir tehdit, örneğin tayfunlardan sonraki toprak kaymaları gibi habitat istikrarsızlığıdır.

Koruma işlem bilgileri

Bu türün mevcut habitatı, sit alanı olan Taroko Milli Parkı'nda yer almaktadır, ancak bu tespit edilen doğal tehditlere karşı koruma sağlamamaktadır. Bu tür, doğal tehditlere karşı ek koruma sağlamak için ex situ korumadan faydalanacaktır. Bu tür, Tayvan Florasında (1996) Nadir olarak değerlendirilmiştir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski