Corylus colchica

 

Corylus colchica

Corylus colchica veya Corylus iberica, Türkçe Kafkas fındığı, Güney Kafkasya ülkeleri olan Ermenistan ve Gürcistan'da endemik bir fındık türüdür. Diğer fındık türlerine kıyasla dona karşı daha dayanıklıdır. Eylül ayında yenilebilir küçük fındıklar üretir. Fındıklarının küçük olmasından dolayı ticari olarak yetiştirilmez. Fındığın kabuğu oval, fındık ise yuvarlaktır. Bazı durumlarda Adi fındık ağacının soğuk iklimlerde yetişebilmesi için Kafkas fındığı ağacı ile melezlendiği bilinir.

Türün bilimsel adı olan colchica, ismini Karadeniz kıyılarında kurulmuş Antik Kolhis Krallığı'ndan almıştır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

IUCN Kırmızı listesi

Gürcistan Kırmızı Listesinde (2006) Hassas olarak listelenmiştir. Bu değerlendirme, bununla aynı fikirdedir ve ayrıca bu türü Hassas olarak listeler. Bu türün Yayılış Alanının (EOO) 5.000 km2'yi biraz aştığı ve Yaşam Alanının (YŞA) 2.000 km2'den az (ancak 500 km2'den fazla) olduğu tahmin edilmektedir. Bu türün bu popülasyonu ciddi şekilde parçalanmıştır ve en azından yaşam alanının alanı, boyutu ve kalitesinde devam eden bir düşüş, Gürcistan'daki ormanlık alanlardaki genel devam eden düşüşten anlaşılmaktadır.

Coğrafi dağılım bilgileri

Gürcistan'a özgüdür ve Abhazeti'de (Bzipi dağ silsilesi, Arabika dağ masifleri, Kodori silsilesi) ve Samegrelo'da (Egrisi silsilesi) bulunur.

Nüfus bilgileri

Bu tür, 15-20 küçük alt popülasyondan oluşan parçalanmış bir popülasyona sahiptir.

Habitat ve Ekoloji bilgileri

Orta dağdan subalpin bölgelere kadar kireçtaşı taşlı alanlarda bulunur.

Tehdit bilgileri

Ormanların kesilmesi ve otlatılması nedeniyle tehdit altındadır. Gürcistan genelinde orman temizliği devam ediyor ve şu anda bu eğilimi tersine çevirecek çok az mali veya idari destek vardır. 

Koruma işlemleri bilgileri

Türün hayatta kalmasını sağlamak için, yeni korunan alanların tanımlanması ve kurulması ile birlikte popülasyonun izlenmesi gerekmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski