kavun

 

Kavun

Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir. Bir yıllık otsu bir bitkidir. Sürüngen gövdesi metrelerce uzayabilir. Yaprakları yürek biçiminde iridir. Bir eşeyli ve bir evcikli çiçekleri yaprakların koltuk altından çıkar. Türüne ve çeşidine göre kalın kabuklu iri meyvesinin içi etli, sulu ve bol çekirdeklidir. Anayurdu, Orta Asya, İran ve Anadolu'dur. Türkiye'de yetişen başlıca türleri Topatan, Hasanbey, Van kavunu, Altınbaş Kızılırmak, Ankara kavunu, Kırkağaç (Manisa) kavunu olmakla birlikte pek çok yerli ve yabancı hibrit çeşitleri de bulunmaktadır.

pH değeri 7,0'dır.

Kavun, birçok ekili çeşit haline getirilmiş bir Cucumis türüdür. Meyve bir pepo'dur. Eti, ya misk aromalı veya aromasız, tatlı veya yumuşaktır ve kabuğu (şeker kavunu gibi) pürüzsüz, nervürlü (kavun gibi), buruşuk (örneğin casaba kavun gibi) veya ağlı (kokulu kavun gibi) olabilir.

Kavunların kökeni bilinmemektedir. Araştırmalar, Antik Dünya'nın kervan yollarında ticareti yapılan mallar arasında tohumların ve [anaçların] olduğunu ortaya çıkardı. Bazı botanikçiler, kavunların Levant ve Mısır'a özgü olduğunu düşünürken, diğerleri kökenlerini İran, Hindistan veya Orta Asya'ya yerleştirir. Yine de diğerleri Afrika kökenlidir ve modern zamanlarda bazı Afrika ülkelerinde yabani kavunlar bulunabilir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Arka plan

Kavun bir yıllık bitkidir. Subtropikal veya sıcak, ılıman iklimlerde iyi yetişir. Kavunlar, besin açısından zengin, ancak tüylü küf ve antraknoz'a karşı hassas olan, iyi drenajlı, ılık, iyi döllenmiş toprağı tercih eder. kabakgiller olmayan ürünlerle ürün rotasyonu ile hastalık riski azalır ve kavun gibi benzer hastalıklara duyarlı ekinlerden kaçınılır. Çapraz tozlaşma, bazı çeşitlerin toz küf'e karşı direnç geliştirmesine neden oldu. Kavunları çeken böcekler arasında salatalık böceği, kavun yaprak biti, kavun kurdu güvesi ve turşu kurdu bulunur.

Genetik

Şablon:Genome bilgikutu Kavunlar monoecious bitkilerdir. Karpuz, hıyar, kabak veya kabak ile melezlenmez ancak tür içindeki çeşitler sıklıkla melezlenir.

Beslenme

100 gramlık porsiyon başına, kavun 34 kalori sağlar ve (Günlük Değer, DV %20 veya daha fazlasını içerir) diğer besinler ihmal edilebilir düzeyde olmak üzere A vitamini (%68 DV) ve C vitamini (%61 DV) bakımından zengin bir kaynaktır. Kavunların %90'ı su ve %9'ı karbonhidrat olup, protein ve yağ'ın her biri %1'den azdır.

Kullanımlar

Tazeyken tüketilmelerine ek olarak, kavunlar bazen kurutulmuş olur. Diğer çeşitler kavun yağı üretmek için işlenen tohumları için pişirilir veya yetiştirilir. Yine de diğer çeşitler sadece hoş kokuları için yetiştirilmektedir. Japon likörü, Midori, kavunla tatlandırılmıştır.

Resimleri

Kavun resimleri


Kavun fideleri
Kavun fideleri

Kavun tohumları
Kavun tohumları

Yubari kavunu
Pahalı hediye olarak satışa sunulan Yubari kavunu

Kavunun kabuk yüzeyi yakından
Kavunun kabuk yüzeyi yakından

Cantaloupe
Kuzey Amerika'da yaygın bir kavun ırkı "Cantaloupe"

kavun ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

1. isim, bitki bilimi Kabakgillerden, sürüngen gövdeli, iri meyveli bir bitki (Cucum).

2. isim Bu bitkinin genellikle güzel kokulu, sulu ve etli meyvesi.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: melon, Fransızca: melon, Almanca: Melone, Latin: Cucumis melo

Kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından, erkek ve dişi çiçekleri ayrı olan, alt durumlu ovaryumdan gelişen bakka tipi meyvelere sahip, sürünücü ve sarılıcı gövdeli, ülkemizde kültürü yapılan, tek yıllık bitki.

Kelime Kökeni

Eski Türkçe kağuŋ sözcüğünden evrilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

kağuŋ/kabuŋ "aynı anlamda" [ Uygurca (1000 yılından önce) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski