Nohut (Cicer arietinum), baklagiller (Fabaceae) familyasının Faboideae alt familyasına ait Cicer cinsinden bir baklagil türü.
{tocify} $title={İçindekiler}
Bilimsel sınıflandırması
- Âlem: Plantae (Bitkiler)
- Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
- Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
- Takım: Fabales
- Familya: Fabaceae (Baklagiller)
- Alt familya: Faboideae
- Cins: Cicer
- Tür: C. arietinum
- İkili adlandırma: Cicer arietinum
Özellikleri
Nohut sadece bir yıl büyüyen, tohumla çoğalan, Türkiye'de boyu 50 santimetreye varan bir bitkidir. Tohumlar bazen bej, bazen daha koyu renk ve hatta siyah olur.
Nohut yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Anadolu'da kıraç alanlarda yetiştirilir. Su kıtlığına iyi dayanır ve toprak kalitesine pek önem vermez. Hava yeterince sıcak olmazsa hasılat kötü olur.
Yaprakları 5 – 15 mm büyüklüğünde ve tomurcukları 30mm'ye kadar uzayabilir. Tohumları kurumadan yeşil olarak da yenebilir. Kurutulmuş nohut birçok yemekte kullanılır.
Tarih
Anadolu'da nohut 8000 yıl önce yetiştirilirdi. Oradan Akdeniz'in etrafına ve Hindistan'a yayılmıştır. Yabani nohut türünden bütün kültür nohutlarının gelişmiş olduğu düşünülür.
İçerikleri
Nohut pişmemiş hali ile hazım edilemeyen zehirli maddeler içerir. Bu yüzden içinde yumuşatıldıkları suyu kaynatmak için kullanmayıp, taze su kullanmak gerek. Genellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yetişir.
Yemek türleri
Nohut bugün genelde kuru halde ya da konserve olarak satılır. Kuru nohutları yemek için kullanmadan evvel 12-24 saat suyun içinde bırakmak gerek. Nohut yemeğinin hafif gaz yapıcı bir etkisi vardır. Kış mevsiminin uzun geçtiği bölgelerde kırsal kesimde çok kullanılır. Etli nohut yemeğinin yanı sıra değişik yemeklerde de kullanılır. Çok besleyici özelliği vardır. Bazı yörelerde (Ör. Malatya)çok az bilinen küçük ve renkli cinsleri de yetiştirilip özel yemeklerde kullanılır.
Türkiye'de ve yakın doğunun diğer ülkelerinde nohut kavrularak leblebi yapılır. Köylerde nohut bir gece önceden ıslatılarak metal tepsilerde tula birlikte kavrularak da yenir.
Nohut özellikle Arap mutfağında çok kullanılır. Ezilmiş nohutlardan ve tahinden humus yapılır.
En çok üretildiği ülkeler Türkiye, Kuzey Afrika, Meksika, Hindistan, Pakistan ve İspanya 'dır.
Cicer arietinum noir |
Nohuta benzeyen başka bitkiler
Tohumları nohutun tohumlarına çok benzeyen Lathyrus sativus adında bir bitki vardır.
Zararlıları
- Nohut sineği (Liriomyza cicerina)
Resim galerisi
nohut resimleri
Kuru nohut |
Nohut çalısı |
nohut ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?
nohut, -du
Farsça noḫūd
1. isim, bitki bilimi Baklagillerden, ana yurdu Akdeniz kıyıları olan, birleşik telek yapraklı, çiçekleri sarımtırak renkte, tanesi baklamsı bir bitki (Cicer arietinum).
2. isim Bu bitkinin bol nişastalı, yuvarlak tanesi.
Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998
İngilizce: chick pea, Fransızca: pois chiche, Almanca: Kichererbse, Latin: Cicer arietinum
Baklagiller (Leguminosae) familyasından, beyaz çiçekli, yenen tohumları için kültürü yapılan, ülkemizde 8 yabanî türü bulunan, tek yıllık, otsu bir bitki.
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -
Latin: Cicer arietinum
Baklagiller familyasından, beyaz çiçekli, yenen tohumları için kültürü yapılan, ülkemizde 8 yabani türü bulunan, fiyat bakımından uygun olduğunda hayvan beslemede de kullanılan tek yıllık otsu bir bitki.
Kelime Kökeni
Farsça aynı anlama gelen nuχūd نخود sözcüğünden alıntıdır. Farsça sözcük Orta Farsça (Pehlevice veya Partça) aynı anlama gelen naχōd sözcüğünden evrilmiştir.
Tarihte En Eski Kaynak
[ Codex Cumanicus (1300) ]