okaliptüs

 

okaliptüs
Okaliptüs çiçekleri, kapsülleri, tomurcukları ve yaprakları

Okaliptüs, (diğer adıyla Sıtma ağacı) mersingiller (Myrtaceae) familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç (nadiren çalı) cinsi.

Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur; bazı türler de Yeni Gine ve Endonezya'da bulunur. Kıtanın neredeyse tüm bölümlerinde bulunan okaliptüs, Avustralya'daki her türlü iklim koşuluna adapte olmuştur. Okaliptüs dünyanın en uzun boylu ağaçlarından olup 100 metrenin üzerinde boya sahip bireyleri olduğu bilinmektedir. Uzun ve iri gövdeleri sayesinde diğer ağaç türlerinden farklı olarak yetişkin bir okaliptüs ağacı bünyesinde 200 ila 1000 litre su bulundurabilir. Bu özelliğinden dolayıda bazı bataklık alanlara dikilerek o bataklık kurutulabilir.

Okaliptusların yapraklarından (Folia eucalypti)csubuharı distilasyonu yoluyla okaliptus yağı elde edilir. Bu yağ Cineol bakımından zengindir. Cineolun bir diğer adı Eucalyptol'dur.

Bilimsel sınıflandırması

Sıtma ağacı

okaliptüs ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Asalakbilim Terimleri Sözlüğü - 1970

bk. sıtma ağacı.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

bk. sıtma ağacı

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: eucalyptus

Yapraklarında bulunan tanenden dolayı içeriden sürgün önleyici, idrar yolları antiseptiği, öksürük dindirici ve balgam söktürücü olarak kullanılan mersingiller familyasından bir ağaç, sıtma ağacı.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski