yatırım

 

yatırım

Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan kaynak ya da değerin işlem sonunda tükenmemesidir. Yatırım harcamasının sonucunda ortaya çıkan yatırım, orta ve uzun dönemde getiri sağlamaya devam eder.

Dar anlamda yatırım, yatırım mallarının satın alınması şeklindeki yatırım harcamasıdır. Geniş anlamda ise verimliliğin artırılması amacıyla insan kaynaklarına yapılan harcamalar da yatırım olarak kabul edilmelidir.

Yatırımcılar genellikle daha riskli yatırımlardan daha yüksek getiri beklerler. Düşük riskli bir yatırım yapıldığında, getiri de genellikle düşüktür.

Yatırımcılara özellikle acemi yatırımcılara, genellikle belirli bir yatırım stratejisi benimsemeleri ve portföylerini çeşitlendirmeleri tavsiye edilir. Farklılaşma genel riski azaltmanın istatistiksel etkisine sahiptir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Terminoloji ve risk

Bir yatırımcı, akıllıca yapmadığı sürece yatırdığı sermayenin bir kısmını veya tamamını kaybetme riski taşır. Yatırım, sermayeye yapmadan veya risk taşımadan elde edilen arbitrajdan farklıdır.

Tasarruflar, finansal açıdant sağlayıcının temerrüde düşme riskini (normalde uzak) taşır.

Döviz tasarrufları da, döviz kuru riski taşır: Bir tasarruf hesabının para birimi, hesap sahibinin ana para biriminden farklıysa, iki para birimi arasındaki döviz kurunun olumsuz şekilde değişme riski vardır. Böylece tasarruf hesabının değeri azalır ve hesap sahibinin ana para biriminde ölçülür.

Tasarrufların aksine, yatırımlar hem daha çeşitli risk faktörlerini hem de daha fazla belirsizliği ve daha fazla risk taşır.

Sanayiden sanayiye oynaklık, bağlı olarak az ya da çok bir risktir. Örneğin biyoteknoloji'de yatırımcılar, küçük piyasa değerli ama hızla yüz milyonlarca değerinde olabilen şirketlerdeki büyük karın peşindedirler. Araştırılan ürünlerin yaklaşık %90'ının yasal düzenlemeler ve farmakolojideki karmaşık talepler nedeniyle piyasaya sürülememe riski, ortalama bir reçeteli ilacın 10 yıl ve 2.5 milyar ABD Doları değerinde sermaye gerektirmesidir.

yatırım ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

1. isim Yatırma işi.

2. isim, ekonomi Parayı, gelir getirici, taşınır veya taşınmaz bir mala yatırma, mevduat, plasman.

3. isim, ekonomi Millî ekonominin veya bir ticaret kuruluşunun üretim ve hizmet gücünü artırıcı nitelikte olan aktif değerlerine yapılan yeni eklemeler, envestisman.

4. isim, mecaz Bir çıkar veya kazanç sağlamak için yapılan davranış.

Tecim, Maliye, Sayışmanlık ve Güvence Terimleri Sözlüğü - 1972

Türkçe: envestisman, İngilizce: investment, Fransızca: placement, investissement

Tecimsel ya da ekonomik bir girişime belirli bir süreyle anamal ve para yatırılması.

İktisat Terimleri Sözlüğü - 2004

İngilizce: investment

1. Bir ülkede genellikle bir yıl olmak üzere sermaye stokuna yapılan ilave. krş. gayrisafî yatırım, net yatırım 2. Günlük dilde, paranın gelir getirici taşınır veya taşınmaz değerlere bağlanması.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski