sarısabır

 

Sarısabır
Aloe striatula

Sarısabır, Asphodelaceae familyasından Aloe cinsini oluşturan anavatanı Afrika olan bitki türlerinin ortak adı. yaklaşık 300 türü vardır. 3-4 türünün şifalı özelliği bulunmaktadır. Bunların içinde en şifalı olarak gösterilen tür Aloe vera'dır.

Bu bitkinin yapraklarından çıkan jelin şifa özelliği bulunmaktadır. Jel oksijenle temas ettikten sonra bir çeşit oksitlenme yapmakta ve yaklaşık 5 saat içinde şifa özellikleri ortadan kalkmaktadır.

Günümüzde Çin, Hindistan, Orta ve Güney Amerika, Meksika ve İspanya gibi ülkelerde yetiştirilmektedir. Bitki toplam 2 veya 3 defa sarı renk çiçek açar. Agave (sabır) ile karıştırılmamalıdır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması


Bazı türleri


sarısabır kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

(sarı'sabır)

1. isim, bitki bilimi Zambakgillerden, sıcak bölgelerde yetişen, yaprakları oldukça yüksek bir sapın tepesinde rozet biçiminde toplanmış bulunan bir süs bitkisi, azvay (Aloe vera).

2. isim Bu bitkinin etli ve kalın yapraklarından çıkarılan, kırmızımtırak esmer renkli, hekimlikte ve boyacılıkta kullanılan bir madde.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: aloe, Fransızca: aloes, Almanca: Aloe, Latin: Aloe vera

Zambakgiller (Liliaceae) familyasından, yaprakları etli, sarı çiçekli, yapraklarından elde edilen sıvı müshil olarak kullanılan, ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde yetişen, çok yıllık bir tür.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski