bacillus subtilis

 

Bacillus subtilis
Bacillus subtilis, enine kesitinin TEM görüntüsü

Bacillus subtilis, Gram pozitif, Katalaz-pozitif, spor oluşturan bir bakteridir. Bugüne kadar zorunlu aerob olarak bilinmesine rağmen, fakültatif anaerob olabildiği de gösterilmiştir. Üreme sıcaklığı 20-30°C'dir. Vejetatif şekilleri yüksek ısıya dayanıksız olsa da, sporları bazen kaynama derecelerinde birkaç saat dayanabilirler. B. subtilis üzerinde en fazla çalışma yapılmış Gram-pozitif bakteri türü olarak bilinir ve bakteriyel kromozom replikasyonu ve hücre farklılaşması için bir model organizmadır. En fazla enzim üreten bakterilerden biridir ve biyoteknoloji firmaları tarafından endüstriyel ölçekte kullanılmaktadır. Panoftalmi ve iridosiklit gibi göz enfeksiyonlarına neden olur.

  • Bulaşma kaynağı: Toz, toprak, su gibi temel alanlarda yerleştiklerinden besin maddelerine kolaylıkla bulaşırlar.
  • Ekmeğin iç kısmı pişerken 100 °C derece olur. Bu sıcaklıkta ölmezse bu bakteri,ekmekteki karbonhidratı kullanarak ekmeğin içinde lifli bir yapı oluştururlar.
  • Özellikle sütte çoğaldıkları zaman kazeini parçalayarak zehirli maddeler açığa çıkarırlar. Diğer besin maddelerinde üredikleri zaman toksin oluştururlar.
  • Kuluçka süresi: 2-18 saat.
  • Sürfaktin sentezini yapar.
  • En yüksek K2 vitamini içeren gıda olan Japonya'nın batı bölgelerinin yöresel yiyeceği natto, bu bakteri türünün bir varyantı ile mayalanmış soya fasulyesi daneleridir.


Bilimsel sınıflandırması


Sinonimler

  • Vibrio subtilis


bacillus subtilis hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: Bacillus subtilis

Gıdalarda bozulmaya neden olan, Gram pozitif, çomak biçiminde, patojen olmayan bir bakteri.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski