bacillus

 

Bacillus subtilis
Bacillus subtilis

Bacillus, çubuk ya da çomak şekilli, gram pozitif ve sporlu bir bakteri cinsidir. Bacillaceae familyasına dahildir. Sporları ısıya dayanıklıdır. Havada suda tozlarda dışkıda ve genellikle toprakta bulunur. Bacillus türleri zorunlu aerob veya fakültatif anaerob'durlar. Kültürde gelişen türleri oksijen varlığında katalaz pozitiftirler.

Cinsi tanımlayan "Bacillus" ve sınıfı tanımlayan "Bacilli" bilimsel ve Latince özel adlardır ve gerek İngilizce, gerekse Türkçe metinlerde baş harfleri büyük olarak yazılırlar. Ayrıca, cinsi ve o cinse ait türleri tanımlayan tüm diğer terimlerde olduğu gibi, "Bacillus" da italik yazılır.

Mikrobiyoloji ile ilgili İngilizce metinlerdeki cümleler içinde "bacillus" (italik değil, baş harfi küçük) ve "bacilli" (baş harfi küçük) sözcüklerinin yer aldığı görülür:

  • "bacillus", çomak yapılı bakterileri genel anlamda tanımlamak için kullanılan, tekil bir sözcüktür ve Türkçede "basil" olarak geçer;
  • "bacilli" ise "bacillus" sözcüğünün çoğuludur ve Türkçede "basiller" olarak geçer.

"Bacillus" adının Türkçedeki okunuşu "basillus" şeklindedir.

Bilimsel sınıflandırması


bacillus hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

Latin: bacillum: küçük sopa

Toprak ve havada bulunan, yiyecek bozulmalarında da rol oynayan çubuk şeklinde, spor taşıyan, kapsül oluşturan, bazılarında kamçı bulunan gram pozitif bir bakteri cinsi.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü - 2007

Latin: Bacillus

Spor oluşturan gram-pozitif, aerobik, çomak biçiminde ince uzun bir bakteri cinsi.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: Bacillus

Gram pozitif (bazı türleri değişken), çoğu türü hareketli, endospor oluşturan, aerobik veya isteğe bağlı anaerobik, oksidaz pozitif veya negatif, çoğu türü katalaz pozitif olan, çubuk biçiminde, türleri toprak, su ve çeşitli gıdalarda yaygın olarak bulunan bakteri cinsi.

İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü - 2014

İngilizce: Bacillus (Lat.)

Spor oluşturan gram-pozitif, aerobik, çomak biçiminde ince uzun görünümlü bir bakteri türü. ör.Bacillus anthracis

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski