clostridium botulinum

 

Clostridium botulinum

Clostridium botulinum, nörotoksin botulinum üretme yeteneğine sahip, gram pozitif, çubuk şeklinde, anaerobik, spor oluşturan, hareketli bir bakteridir.

Botulinum toksini, insanlarda ve diğer hayvanlarda şiddetli gevşek felçli bir hastalık olan botulizme neden olabilir ve insanlarda 1,3-2,1 ng/kg'lık ölümcül bir dozla, doğal veya sentetik, insanlık tarafından bilinen en güçlü toksindir.

C. botulinum, başlangıçta botulinum toksini üretme yeteneklerine göre gruplandırılmış ve şimdi dört ayrı grup olarak bilinen çeşitli bir patojenik bakteri grubudur.

C. botulinum, gıda kaynaklı botulizmden (önceden oluşturulmuş toksinin yutulması), bebek botulizminden (toksin oluşturan C. botulinum ile bağırsak enfeksiyonu) ve yara botulizminden (bir yaranın C. botulinum ile enfeksiyonu) sorumludur. C. botulinum, toprakta yaygın olarak bulunan ve olumsuz koşullar altında hayatta kalabilen ısıya dayanıklı endosporlar üretir.

C. botulinum genellikle şişen konserve yiyeceklerle ilişkilendirilir. Şişen, şekilsiz teneke kutular, bakteriler tarafından üretilen gazın neden olduğu dahili basınç artışından kaynaklanabilmektedir.

Bilimsel Sınıflandırması


clostridium botulinum hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü - 2007

Latin: Clostridium botulinum

Bacillaceae familyasının üyesi, Gram pozitif, çomak biçiminde, sporlu, anaerob, toksinleri botulizm adlı öldürücü bir hastalığa neden olan bir bakteri.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: Clostridium botulinum

Salgıladığı toksinlerle insan ve hayvanlarda öldürücü zehirlenmelere neden olan Gram pozitif, sporlu, anaerob çomak biçiminde bakteri, Botulismus etkeni.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski